Vad är det Nyamko Sabuni säger om sitt parti?

Nyamko Sabuni klarar uppenbarligen inte av att hålla tanketrådar, saknar kontroll över vad hon säger och har ingen känsla för gränser.
Nyamko Sabuni klarar uppenbarligen inte av att hålla tanketrådar, saknar kontroll över vad hon säger och har ingen känsla för gränser.

Ledare 28 januari 2022 13:26
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

När politiker håller tyst i sociala medier om en lång intervju med den egna partiledaren, då vet man att det inte har gått så bra. Så ser det ut efter Nyamko Sabunis (L) onsdagsintervju i SVT:s 30 minuter. Ytterst få ledande L-politiker, om ens någon, har delat eller diskuterat intervjun. Det är som om de helst vill glömma att den har ägt rum.

 

Det går att förstå. Sabunis prestation var rätt skakig som helhet. Hon hade inget bra svar på frågan varför L kräver en lättnad av pandemirestriktionerna när vården är överbelastad och visade åter upp sina svaga kort i regeringsfrågan. 

Hon upprepade sitt krav på att ingå i en ”borgerlig liberal regering” med M och KD, och kallade den ”den mest sannolika regeringen” oavsett vad M och KD anser om saken. 

Men hur kommer då L att ställa sig till en ”konservativ regering”, som Sabuni själv kallade den, utan medverkan av L? Kommer partiet att rösta nej till den i en statsministeromröstning? Nej, det ville inte Sabuni säga. Så vad har hennes parti att spela med, utan att vara välkommet in i en eventuell regering med M och KD, och utan att ha ett stopp-hot som förhandlingsmedel? Den frågan har inget svar från L-ledaren och kommer inte att få ett före valet.

 

Men det stora haveriet begick Sabuni i slutet av intervjun, i det fortsatta resonemanget om regeringsfrågan. Hon började med att ge beröm till Jimmie Åkesson (SD) som hon menade hade sagt att SD inte ska gå in i ett samarbete för att skada sina samarbetspartners. Till skillnad mot det som L gjorde i januarisamarbetet, lade Sabuni till.

Intervjuaren Anders Holmberg ryckte till: ”Var det det ni ägnade er åt i januarisamarbetet?”

Sabuni: ”Det var det som hela avtalet handlade om. Vad skadar Socialdemokraterna mest, det vill vi ha in i avtalet. Och så kan man inte driva politik.”

Och hon förtydligade: ”Vad skadar Socialdemokraterna mest. Värnskatten, det gillade de inte, det skulle vara där. Hyressättning för nyproduktion, det gillade de inte, det skulle vara där. Las-reformer, jätteviktigt, bra för oss, det gillade de inte, det skulle vara där.”

 

Det är häpnadsväckande. Sabuni har givetvis fel i sak. Klart är att L insåg att de hade ett starkt förhandlingsläge och lät de egna kraven spegla det. Men partiet vägleddes givetvis av det som man såg som bra politik för Sverige. Ett avskaffande av värnskatten och en reformering av arbetslagstiftningen var också två frågor där L inte kom någonstans i det tidigare allianssamarbetet.

De som var med i januariförhandlingarna och har uttalat sig, som Centerns ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl, har tillbakavisat Sabunis påstående om att skada S. Samarbetspartierna gjorde som man alltid gör i förhandlingar, försökte få genomslag för sin politik. Den som läser Januariavtalet ser också att det sammantaget handlar om ett givande och tagande från alla.

 

Sabuni, som inte ens var aktiv i partipolitiken under hösten-vintern 2018-2019, kastar alltså fram detta falsarium som ett obestridligt faktum. Hon tillskriver sitt parti en aldrig tidigare skådad cynism och respektlöshet gentemot andra partier som hon dessutom ställer mot Sverigedemokraternas påstått sakliga ingång i förhandlingar. Med andra ord: Gör som SD gör, inte som mitt parti gjorde.

Partiets tystnad efter denna intervju speglar sakernas tillstånd. Nyamko Sabuni klarar uppenbarligen inte av att hålla tanketrådar, saknar kontroll över vad hon säger och har ingen känsla för gränser. En partiledare att skämmas för.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa