Upprört i SD när en kritiker fick vara med i Aktuellt

Ledare 14 september 2022 20:05
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

I tisdags var Willy Silberstein, från Svenska Kommittén mot Antisemitism, med i Aktuellt i SVT. Frågan var hur minoriteter i Sverige kan känna sig utsatta och hotade. Han varnade för tänkbara följder då SD blivit näst största parti, och jämförde med USA efter Trumps vinst 2016 och Storbritannien efter Brexit. ”Rasistiskt motiverat våld" blev då vanligare.

Då avlossade riksdagsman Björn Söder (SD) två twitterutfall: Willy Silberstein hade "tillåtits" stå i TV "och där hade han "helt oemotsagd" fått "framföra rena lögner". Men Björn Söder kom också med en hotelse. SVT skulle "sluta med rena propagandainslag", Aktuellt borde "anmälas för partiskhet". Och "public service ska banne mig reformeras i grunden!"

 

Björn Söder brydde sig inte mycket om sanningen. Willy Silberstein var inte ensam i inslaget och inte oemotsagd. I Aktuellt ställdes han mot en av SD-partiets främsta vapendragare, urskuldare och främjare i hela pressen, politiske redaktören på Dagens Industri, P M Nilsson. 

Björn Söder är en av SD:s främsta ideologer, en av de fyra akademiker från Lund som länge var kärnan i Åkessons partiledning. Det var honom de placerade som vice talman från 2014 till 2018, då han petades i sluten omröstning i kammaren. 

Så vad menas med att "public service", alltså Sveriges Radio och Sveriges Television, ska "reformeras i grunden". Att krympa företagen och motverka inslag som inte passar SD?

 

Det finns en del sympatier för sådant inom åtminstone M. I DN har Björn Wiman citerat hur förre riksdagsmannen Gunnar Axén (M) på Twitter uppmanat sitt parti att ihop med SD gå hårt fram mot Sveriges Radio och Sveriges Television: ”En cancersvulst opereras bort helt, man lämnar inget kvar för då börjar den växa igen.” Så långt vill väl nu inte M- eller KD-ledningarna gå.

Men som ofta med SD är det i Polen och Ungern som den med SD gemensamma ideologins verkningar kan studeras. Då partivännerna kom åt makten där började de med att rensa ut och likrikta televisionen och radion så att de blev regeringens propagandakanaler. Sedan fortsatte de med att lägga under sig eller knäcka fristående tidningar och andra medier. "Reformera i grunden", kan det väl kallas.

 

Kritisera SVT, och även tidningar, kan man i en fri debatt göra. På kultursida i SvD har Axel Andén menat att etermedierna redan börjat anpassa sig en del efter SD.

Mer belysande är nog hur SVT och många andra behandlat Markus Wiechel, en annan SD-riksdagsman som hördes av efter intervjun med Willy Silberstein i Aktuellt. Wiechel utgjorde ihop med riksdagsman Martin Kinnunen, SD-ledningens partidelegation till den Putinlierade diktaturregimen i Syrien. Hur ofta har TV-tittare och radiolyssnare fått höra Jimmie Åkesson, Björn Söder eller resenärerna själva svara på närgångna frågor om det utrikespolitiska schackdraget från SD-toppen? Nästan aldrig. 

 

SD klagar och klagar, trots all slapp och mild behandling de fått i de flesta medier. Fast nöjda blir de väl ifall de kommer åt att "reformera i grunden". 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa