Fler unga ska nu få sommarjobb. Det meddelade kommunerna Vingåker och Katrineholm nyligen.
Pengarna till dessa ungdomsjobb kommer från staten. Det är riktade bidrag till kommuner med förhållandevis hög arbetslöshet. Vingåker och Katrineholm är två av dem som hamnar i denna kategori. Och det är Viadidaktnämnden, som snart ska avlösas, som fördelar pengarna i respektive kommun. Det är frågan om 918 000 kronor till Katrineholm och 235 000 till Vingåker.
Pengarna gör att fler kan få chans till feriejobb. Nu är det inte bara de ungdomar födda 2006 som kan få sommarjobba. Även de födda 2004 och 2005 som inte hittat sommarjobb på egen hand kan dra nytta av stålarna. Både på kort och lång sikt kan det ge goda effekter. Även regionen avsätter åtta miljoner kronor som ska gå till feriejobb. Hur många jobb det handlar om är ännu oklart, men även det verkar lovande.
Först och främst. Det är bättre att ungdomar gör något vettigt av sin sommarledighet och inte bara slår dank. Sol, bad, fysiska aktiviteter och vila kan givetvis vara klokt. Unga människor ska inte slitas ut med alldeles för hårda jobb utan bör också få chans på att skapa kul sommarminnen med sina vänner och sin familj. Det är också betydelsefullt.
Men inte hela sommaren bör vikas åt sådant. Att prioritera en del jobb är både bra för framtida livsval och för ungdomarnas plånböcker. Det är bättre att måla staket och rensa ogräs än att orsaka sommaroreda på torg eller stränder. Både för individen och omgivningen.
Det är också en fråga om förväntningar. Unga människor som tidigt jobbat lär sig vad de har att förvänta sig i arbetslivet. Att kliva upp på morgonen och komma i tid till jobbet. Och inte minst att genomföra arbetsuppgifter som man inte alltid tycker är roliga.
Det är dessutom karaktärsbyggande. Disciplin är en egenskap som måste övas upp och kan komma väl till pass både på jobbet och i privatlivet. Dessutom bör det tilläggas: Prestationer smakar som sötast när man fått jobba hårt för det. Uthållighet och envist slitande är även vägen till skicklighet och yrkesstolthet. Inte heller ska man underskatta värdet av att för stunden misslyckas. Inte allt man jobbar för når i mål eller blir så bra som man tänkt. Det finns erfarenheter att dra också av det.
Variation förnöjer dessutom. Mitt eget sommarjobbs-CV innehåller jobb på både lantbruk och bank, men också lager- och trädgårdsarbete och en hel del allti-allo-sysslor. För andra kan restaurang- och turistnäringen vara aktuellt. Erfarenheterna därifrån kan komma till nytta i andra branscher, men det kan också ge en känsla av vad man vill jobba med. Eller för den delen vilka jobba som inte passar alls. Kanske inspireras man till vidareutbildning av olika slag.
Men krav är en sak. Obarmhärtigt utnyttjande en annan. Ungdomarna ska inte förvänta sig dukade bord och glassiga jobb. Men arbetsgivare, oavsett om det är frågan om kommunerna eller privata aktörer, ska inte vara oförsiktiga med hur de behandlar sommarjobbarna. Då riskerar de skrämma bort ungdomarna från vissa viktiga yrken, eller ger dem en negativ bild av arbetslivet. Det tjänar ingen på.