Trixa inte – folkbokför er där ni bor politiker

Ledare 9 november 2022 21:21
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Vi borde oftare prata om förtroendevalda, inte "politiker". Det var en av poängerna som statsvetaren Bo Rothstein framförde i Uppdrag Gransknings (UG) häromveckan. Han kommenterade inte de enskilda fall som granskades, men denna gång handlade det om folkbokföringstrixande riksdagsledamöter. Bland annat en SD-ledamot som folkbokfört sig i Flens kommun sedan förra året.

 

Det ligger något i det Rothstein lyfte. Ledamöterna i riksdagen, kommuner och regioner har valts till sitt ämbete för att väljarna har förtroende för dem. Det är inte vilket jobb som helst. Både väljare och förtroendevalda kan behöva påminnas om detta emellanåt.

Det är därför illa det som en del medier de senaste åren avslöjat: Förtroendevalda riksdagsledamöter som hittat kreativa lösningar för att folkbokföra sig där det lönar sig mest. Oavsett om det handlar om att hamna i "rätt" valkrets eller för att kunna plocka ut ersättning. Partikulörerna varierar, inget parti verkar sticka ut. Vissa saker är uppenbart lurande. Som att folkbokföra sig i stugor och bostäder som saknat faciliteter som toalett och dusch. I andra fall har man skrivit sig hos sina föräldrar, trots att man flyttat hemifrån för längesedan. Andra ska ha, i alla fall på pappret, flyttat till – i bästa fall – vinterbonade fritidsstugor.

Resultatet har blivit att dessa ledamöter kunnat lyfta ersättningar de extraboende i Stockholm de ofta behöver för att utföra sitt jobb väl. Men också en del resor "hem".

 

En av de riksdagsledamöter som denna gång fastnade i Uppdrag Granskning nät var Sverigedemokraten Katja Nyberg. Hon är tidigare folkbokförd i Stockholm men är numera skriven i Flen, och dessutom ersättare i kommunfullmäktige. 

När folkvalda ställs till svars för den här sortens saker, men också annat, bör de vara tillgängliga för medier. Men till skillnad från en del andra som nyligen granskats för samma sak har Nyberg varit tillgänglig för kommentarer för både UG och denna lokaltidning. Men förklaringarna till att hon folkbokfört sig i Flen är mer tveksamma.

Detta bör sägas. Nyberg har inte brutit mot några formella regler. Människor får flytta dit de helst vill, och har råd till. Och det stämmer säkert att hon behöver komma bort huvudstadens stress en stund då och då. Men det låter mer som ett fritidsboende, inte en permanent motsvarighet. Och av intervjuerna att döma är det i Stockholm hon är allra mest, inte bara för jobbet. Sedan tidigare har hon en bostad i Stockholm, det är där hon har sin närmaste familj, däribland sina minderåriga barn och partner. Är det då försvarbart att folkbokföra sig i Flen?

 

Man kan och bör ha en diskussion om hur generöst ersättningssystemet för politikerna ska vara. Även kontrollfunktionerna bör ses över. Men det är ledamöterna som först och främst ska uppge korrekta uppgifter, och inte tillskansa sig själv fördelar. Det är inte bara en fråga om att använda skattepengar förståndigt. Det handlar om förtroende.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa