Covid-vaccinet biter. Betyder det att vi har tagit oss igenom detta? Nej. Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo säger det i tidningen med föredömlig klarhet:
– Du har säkert nyligen hört folk säga att ”nu är det över”, ”det kommer inga fler vågor”. Men så har man ju sagt hela tiden. Jag tycker det är onödigt att kill- eller tjejgissa. Vi måste helt enkelt följda det här försiktigt, då vi vet att vi inte kan förutsäga hur viruset beter sig och om det kommer nya varianter.
Bakom varningen ligger en tredubbling av antalet nya smittfall i länet på en vecka. Läget är nu inte alls som det har varit under tidigare toppar. Smittalen är på relativt låga nivåer, ingen covid-patient är för närvarande inlagd på IVA och de smittade är i huvudsak unga personer som ännu inte fått sina två sprutor men som i regel inte heller blir allvarligt sjuka.
Med det sagt bör ingen slappna av. Smittan är inte borta. Nya coronavarianter med nya smittmönster kan uppstå.
Först och främst bör alla ta vaccinet. Det är det som är grunden för framgångsrik smittbekämpning. Och trots hävda restriktioner bör var och en så långt möjligt följa redan inarbetade rutiner om försiktighet, lyssna på myndigheter och inte ta onödiga risker. Politiken bör i sin tur ha fortsatt fokus på att hålla tillbaka och om möjligt utrota farsoten.
Det handlar som alltid om en balansgång. När allt fler blir vaccinerade måste det påverka vårt sätt att leva. Restriktioner innebär alltid avvägningar där man även ska ta hänsyn till ekonomi och sociala följder i vidare mening. Inte ens begränsad nedstängning fungerar under lång tid. När vaccinet gör sitt och smittläget förbättras måste människor få större frihet att umgås eller på andra sätt mötas för att göra saker tillsammans, förflytta sig, arbeta och studera.
Men det handlar ytterst om sunt förnuft. Att resa kan vara välbehövligt. Däremot är det inte nödvändigt att exempelvis kväll efter kväll festa natten igenom i fulla lokaler på sydeuropeiska charterorter.
Politikens fokus bör vara, förutom att förbereda även välvaccinerade befolkningar för nya virusvarianter, se till att hela världen vaccineras. Inget annat duger om vi ska vara skyddade på sikt. Så länge viruset lever kvar och sprids kan det mutera och komma tillbaka även till vårt land.
Den ojämna vaccineringen i världen är därför ett problem. För närvarande har drygt halva Sveriges befolkning fått två doser vaccin. Motsvarande siffra globalt är omkring 15 procent, där stora och förhållandevis utvecklade länder som Indien och Ryssland inte ligger på mer än 8 respektive 18 procent helvaccinerade. Att snabbt höja dessa siffror är den viktigaste uppgiften framöver.