Strunta i snapsen pÄ midsommar

Fira med förstÄnd! LÄt bli snapsen nÀr ni stÄr för skjutsen.

Fira med förstÄnd! LÄt bli snapsen nÀr ni stÄr för skjutsen.

Foto: Jan Novotny

Ledare2023-06-22 16:31
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

I veckan faststÀlldes Nordiska ministerrÄdets nya nordiska nÀringsrekommendationer.

Rekommendationerna grundar sig i vetenskapliga studier för vad mÀnniskor behöver Àta för att mÄ bra. Riktlinjerna, och dess underlag, Àr sedan rÄdgörande för nÀr de nordiska lÀnderna ska bestÀmma sina egna nationella kostrÄd. Myndigheterna i respektive land tar dÄ hÀnsyn till egna nationella mattraditioner och livsmedelsproduktion.

Och för mÄnga kan rekommendationer och rÄd av sÄdan sort uppröra. Det borde de inte göra. Men mat och livssÀtt Àr för mÄnga djupt personligt.

Inte alla forskare anser att deras forskningsresultat riktigt kan anvĂ€ndas pĂ„ det vis som görs i framtagandet av rĂ„den. Och detaljerna och justeringarna av rekommendationerna kan sĂ€kert diskuteras. Slutsatserna bör Ă€ndĂ„ inte sopas under mattan av privatpersoner. Den sammantagna bilden Ă€r tĂ€mligen rak: Ät mer grönsaker och baljvĂ€xter. Även potatis och fullkorn Ă€r bra grejer. VĂ€lj mer fisk och mindre kött.

Midsommarfirandet skulle nog inte drabbas sÄ hÄrt av just detta. Inte heller Àr det festmÄltiderna som lÀr vara det stora problemet. Att unna sig en onyttighet dÄ och dÄ Àr inte hela vÀrlden. Dessutom kan hÀlsostressande var skadligt för mÄendet. Men i vardagen behöver vi ha hyfsad ordning pÄ vÄrt matintag. NÀr vi tar hand om oss sjÀlva gör vi bÄde oss sjÀlva och andra en tjÀnst.

Och sÄ var det alkoholen. Detta kroppsliga gift. DÄ det inte gÄr att faststÀlla en nivÄ dÀr alkohol Àr "sÀkert" Àr rekommendationen att undvika alkoholintag. Alkohol Àr skadligt. Det kan inte nog understrykas.

Alkoholkonsumtion ökar risken för blodtrycks- och leversjukdomar men ocksÄ cancer i bland annat matstrupe, lever och tarmar. Det Àr ocksÄ en riskfaktor för bröstcancer hos kvinnor.

Skadorna pÄ och kostnaderna för samhÀllet och för individen Àr stora. Alkoholsjukdomar och fallolyckor driver upp sjukvÄrdens kostnader. En rad vÄlds- och sexualbrott kan spÄras till spritdrickande (men Àven narkotika). Bakfyllesjukskrivningar slÄr mot produktiviteten. Alkoholmissbruk kan söndra i familjeliv och krÀver kommunalt och regionalt ansvarstagande nÀr det gÀller sjuk- och behandlingsvÄrd.

Under sommaren Àr det mÄnga som gÀrna hÀller i sig skumpa eller öl till vardags. Det Àr en osund vana som kan bli svÄr att bli av med nÀr hösten Äter kommer. De som fastnar i sÄdant mÄste fÄ veta att de har stöd i familj och vÀnner. SamhÀllet ska ocksÄ visa att det finns en vÀg ut ur det.

Till de mÄnga svenskar som ska fira midsommar pÄ slÀktgÄrden eller med vÀnner pÄ annan ort: Kör i god tid. Planera er körning. HÄll ögonen pÄ vÀgen och inte mobilen. LÄt bli snapsen. Vi vill alla komma hem i ett stycke.