I veckan fastställdes Nordiska ministerrådets nya nordiska näringsrekommendationer.
Rekommendationerna grundar sig i vetenskapliga studier för vad människor behöver äta för att må bra. Riktlinjerna, och dess underlag, är sedan rådgörande för när de nordiska länderna ska bestämma sina egna nationella kostråd. Myndigheterna i respektive land tar då hänsyn till egna nationella mattraditioner och livsmedelsproduktion.
Och för många kan rekommendationer och råd av sådan sort uppröra. Det borde de inte göra. Men mat och livssätt är för många djupt personligt.
Inte alla forskare anser att deras forskningsresultat riktigt kan användas på det vis som görs i framtagandet av råden. Och detaljerna och justeringarna av rekommendationerna kan säkert diskuteras. Slutsatserna bör ändå inte sopas under mattan av privatpersoner. Den sammantagna bilden är tämligen rak: Ät mer grönsaker och baljväxter. Även potatis och fullkorn är bra grejer. Välj mer fisk och mindre kött.
Midsommarfirandet skulle nog inte drabbas så hårt av just detta. Inte heller är det festmåltiderna som lär vara det stora problemet. Att unna sig en onyttighet då och då är inte hela världen. Dessutom kan hälsostressande var skadligt för måendet. Men i vardagen behöver vi ha hyfsad ordning på vårt matintag. När vi tar hand om oss själva gör vi både oss själva och andra en tjänst.
Och så var det alkoholen. Detta kroppsliga gift. Då det inte går att fastställa en nivå där alkohol är "säkert" är rekommendationen att undvika alkoholintag. Alkohol är skadligt. Det kan inte nog understrykas.
Alkoholkonsumtion ökar risken för blodtrycks- och leversjukdomar men också cancer i bland annat matstrupe, lever och tarmar. Det är också en riskfaktor för bröstcancer hos kvinnor.
Skadorna på och kostnaderna för samhället och för individen är stora. Alkoholsjukdomar och fallolyckor driver upp sjukvårdens kostnader. En rad vålds- och sexualbrott kan spåras till spritdrickande (men även narkotika). Bakfyllesjukskrivningar slår mot produktiviteten. Alkoholmissbruk kan söndra i familjeliv och kräver kommunalt och regionalt ansvarstagande när det gäller sjuk- och behandlingsvård.
Under sommaren är det många som gärna häller i sig skumpa eller öl till vardags. Det är en osund vana som kan bli svår att bli av med när hösten åter kommer. De som fastnar i sådant måste få veta att de har stöd i familj och vänner. Samhället ska också visa att det finns en väg ut ur det.
Till de många svenskar som ska fira midsommar på släktgården eller med vänner på annan ort: Kör i god tid. Planera er körning. Håll ögonen på vägen och inte mobilen. Låt bli snapsen. Vi vill alla komma hem i ett stycke.