Sörmland duckar trend att lågavlönade går åt höger?

STOCKHOLM 20220911
Byter höger och vänster völjare?

STOCKHOLM 20220911 Byter höger och vänster völjare?

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2024-08-13 18:57
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

De med lägre utbildning och lägre lön har oftare röstat vänster, medan välavlönade och välutbildade har stött högern. Det ser ut att ändras på flera håll. Nio av de tio kongressdistriken med högst medianinkomster i USA representeras av Demokraterna, det traditionella vänsterpartiet. Av de 50 rikaste valkretsarna är det 34 om har en kongressledamot från Demokraterna.

Socialdemokratiska Labour förlorade brittiska valet 2019. Den starkt vänsterorienterade ledaren Jeremy Corbyn skrämde mittenväljare. Men enligt statsvetaren Vernon Bogdanor hade Labour vunnit med 14 procentenheter om bara de med universitetsexamen hade fått rösta.

Valet i somras blev en storseger för Labour och en katastrof för de konservativa, som brukade ha säkra valkretsar i välmående områden. Men enligt The Economist vann Liberaldemokraterna, som har en politisk position som påminner om Centerns, fem av de tio rikaste valkretsarna. De har 33 av sina 74 mandat från den rikaste tiondelen av valkretsarna.

I senaste riksdagsvalet röstade Stockholms stad, med många välutbildade och välavlönade, annorlunda än rikssnittet. Vänsterpartiet var med 11,7 procent större än Sverigedemokraterna på 10,7 procent. Hack i häl var Miljöpartiet på 10 procent. I Hela Sverige hade SD 20,5 procent, V 6,7 och MP 5,1 procent.

I Sörmland syns inte den här trenden. När E-K skrev om valresultatet i Eskilstuna 2022 var slutsatsen att högavlönade och välutbildade röstade på Moderaterna. Lågavlönade och lågutbildade valde Socialdemokraterna. 

SD låg över rikssnittet på 20,5 procent i riksdagsvalet i Eskilstuna, Katrineholm och Strängnäs. MP och V var små. Medan resultatet i kommunvalet låg nära riksdagsvalet i Eskilstuna var det större avvikelser i Strängnäs och Katrineholm. Moderaterna gjorde ett mycket bättre kommunval än riksdagsval i Strängnäs, medan Socialdemokraterna tappade kraftigt i kommunvalet i Katrineholm.

Socialdemokraterna gjorde mycket bra val i Eskilstunas valdistrikt med lägst utbildning och lägst inkomst. En annan faktor som skiljer ut de valdistrikten är den höga andelen med utländsk bakgrund. I Årby Notarien hade 88 procent utländsk bakgrund, i Råbergstorp-Lagersberg 86 procent. S fick runt hälften av rösterna i båda distrikten. V gjorde ett mycket bra val i Årby Notarien med 21,9 procent av rösterna i riksdagsvalet. KD får för partiet höga12,29 procent i Råbergstorp-Lagersberg. Liknande mönster, men inte lika starka, kan man även se i vissa av Katrineholms valdistrikt.

SD har allmänt mindre stöd bland välutbildade. Det syns i valkretsarna Åker i Strängnäs. Få högutbildade och SD får mer än 30 procent i riksdagsvalet.

Det är inte konstigt att många invandrare röstar vänster, så är det också i andra länder. Men över tid och generationer i det nya landet brukar röstandet spridas. Konstiga är däremot högerkonspirationerna om att S skulle ha "importerat" väljare. Historiskt höll "järnaxeln" S och M emot andra partiers krav på mer generös flyktingpolitik.

Höger-vänster konflikter om skatter och bidrag kan lösas med kompromisser eller att beslut ändras. Konflikter om etnisk identitet eller om moralfrågor riskerar att leda till hårdare motsättningar. Det vore därför en fördel om trenden att höger och vänster byter väljare bryts.