Sluta dumsnåla – bjud på frukost i skolan

Det behöver inte vara en så lyxig frukost som erbjuds i Katrineholms skolor. Så här ser en frukost ut på en skolan i Uppsala.

Det behöver inte vara en så lyxig frukost som erbjuds i Katrineholms skolor. Så här ser en frukost ut på en skolan i Uppsala.

Foto: Karl Meyer von Bremen

Ledare2024-03-06 18:53
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Barns matvanor startar i hemmet. Föräldrars egna vanor spelar då roll, men också att de ser till att deras barn äter rätt. Och skolan behöver kompensera för när föräldrar brister i detta.

Därför bör man inte snåla på skolmaten. Vissa individuella anpassningar kommer skolköken inte undan. Maten ska samtidigt vara näringsrik, mättande och för barn aptitlig. Det är inte en enkel matematik. Särskilt när skolköken också ska beakta klimatutsläpp. I mycket av detta gör Katrineholms kommun många rätt. Men på en särskild punkt kommunen kan bli bättre: Skolfrukost!

Idag erbjuds inte alla Katrineholms elever frukost i skolan. Men det vill Vänsterpartiet, däribland gruppledare Tony Rosendahl, ändra på. I kommunstyrelsen föreslog partiet att kostnadsfri frukost ska införas i hela kommunen. Orsakerna är uppenbara: Barn som äter frukost mår bättre. De orkar mer under dagen och hänger bättre med i undervisningen. 

En del människor skulle dock ondgöra sig och fräsa något om att barnens frukost är föräldrars ansvar. Och så är det förstås. Föräldrar har ett stort ansvar i detta. Dock går det inte att bortse från att vissa vårdnadshavare brister i att fostra sina barn när det gäller goda matvanor. Och det är mindre vanligt att äta frukost i socioekonomiskt svaga hushåll än i andra. Resultatet kan då bli kurrande magar, sämre hälsa och skolresultat för barn – på grund av vilka hem de växer upp i. Sådana ojämlikheter kan, och ska, skolan kompensera för. Då kan gratis frukost vara ett av verktygen. 

Vänsterpartiet fick dock inte gehör för förslaget. Enligt service- och teknikförvaltningen finns det inte nog med pengar i budgeten för sådant under 2024. Dessutom ska det tydligen vara logistiskt svårt att erbjuda skolfrukost på lika villkor i hela kommunen. Med detta som grund avslog kommunstyrelsen V-förslaget. Men frågan om frukost i skola bör ändå hållas i.

Ja, visst är det så att ekonomiskt skrala tider manar till försiktighet med skattemedel. Budgetar bör inte spräckas och kommunen bör inte svämmar över förvaltningarna med överdriven generositet. Samtidigt kan dessa små medel ge positiva effekter som frigör resurser i andra delar av kommunförvaltningen.

Dessutom handlar det inte om några jättesummor. När Vänsterpartiet tidigare räknade på saken för ett tags sedan landade siffran på sisådär 5,5 miljoner kronor om året. Det är närmast kaffepengar i en budget av Katrineholms storlek. När Service och teknikförvaltningen räknade på en bufféfrukost för samtliga skolor med 6-9-klasser blev det förvisso en större totalsumma – drygt 8 miljoner kronor. Men en frukost behöver inte vara så extravagant. Förvaltningens beräkningar på att istället, likt på Järvenskolan, erbjuda grötfrukost skulle det handla om en årskostnad på 3,3 miljoner kronor. Det är mer än hanterbart.

Inte heller bör politik och förvaltning hänga upp sig på logistiken. Skolorna kan ordna så att de elever som behöver skolskjuts inte blir utan frukost. Andra kommuner har ju lyckats med det, varför inte Katrineholm? På en del skolor kan kanske gröt och juice konsumeras på morgonsamlingen. Eller så får det organiseras på liknande sätt som Järvenskolan. Det här inte oöverskådliga utmaningar. Krångla inte – det är bara att göra.

Kommunen bör lyssna på Tony Rosendahl, gruppledare för Vänsterpartiet i Katrineholm, frukost i skolan behöver inte vara så krångligt.
Kommunen bör lyssna på Tony Rosendahl, gruppledare för Vänsterpartiet i Katrineholm, frukost i skolan behöver inte vara så krångligt.