Skyll inte råttorna på hyresgästerna

Det är inte helt ovanligt att råttor dyker upp i bostadsområden.

Ledare2016-09-29 05:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Där människor finns, där finns råttor som lever på det som människor lämnar efter sig. Det ovanliga med råttorna i hyreshusområdet utmed Bokvägen och Rönngatan i Katrineholm är hyresvärdens underlåtenhet att ta itu med problemet.

När tidningen berättade om skadedjuren i juni hade de funnits där i åtminstone två månader. Människor som bor och arbetar i området har hade då och senare vittnat om råttor i buskar, garage och trappuppgångar. Vissa föräldrar låter inte sina barn leka i lekparken, eftersom råttor har siktats även där.

Det är nu september. Problemet finns kvar. Och om det finns kvar har det garanterat förvärrats, eftersom råttor förökar sig och blir därmed mer desperata i sitt sökande efter mat.

I dag berättar tidningen att brev- och paketutdelaren Postnord överväger att stoppa utdelningen i området, av arbetsmiljöskäl. Brevbärare vill inte gå in i trappuppgångar för att mötas av råttor i kattstorlek, som en av dem beskriver det.

Fastighetsägaren KFAB har många bortförklaringar till att råttor har fått härja i dess hus i ett halvår. Områdeschefen testade ett par sådana i juni. Kanske kastar hyresgästerna matrester på gården. Kanske matar de fåglar med bröd som drar till sig råttor, sa hon till tidningen.

KFAB gör alltså offentliga gissningar om orsakerna, placerar ansvaret på de boende och låter sedan problemet fortgå.

Men om det nu ska gissas, vad sägs om detta: Skälet till att råttproblemet har fått pågå i nästan ett halvår är 1) att fastighetsägaren är ett kommunalt bostadsbolag och 2) att det drabbade området är ett miljonprogram där det bor människor som inte är någon politisk maktfaktor.

En privat hyresvärd som ertappats med råttor i trappuppgångar hade omedelbart anklagats för att vara en samvetslös profitör, haft kommunpolitiker i luren samma dag och tvingats rätta till felen. Och kan någon föreställa sig att KFAB hade låtit råttor bo i ett halvår i något av dess nybyggda bostadshus i Katrineholm?

Man ska inte dra det så långt som till slutsatsen att KFAB generellt missköter sina miljonprogramhus. Just fastigheterna på Bokvägen-Rönngatan genomgick betydande upprustning för några år sedan. Men nonchalansen och bortförklaringarna denna gång ger likväl ett bekymmersamt intryck.

Reaktionsmönstret borde ha varit det rakt motsatta. Katrineholms kommun måste sträva efter att höja anseendet på sina miljonprogramområden. I det ingår att omedelbart lösa de problem som uppstår i stället för att låta dem bli en nyhetsföljetong. Det gäller åtminstone de problem vars lösning det kommunala bostadsbolaget har direkt kontroll över.

Det handlar ytterst om de människor som drabbas, men även om bilden av Katrineholm som politikerna säger sig jobba hårt på att förbättra.