Under pandemin har många europeiska länder valt att hålla skolor stängda för att minska smittspridningen. I Sverige har det främst handlat om högskolor och gymnasier som ställt om till fjärrstudier. På flera håll hålls nu också mycket högstadieundervisning på distans.
Smittskyddet i Sörmland har sedan den 7 januari rått kommunerna i regionen att all undervisning för årskurs 7-9 bör ske på distans fram till den 24 januari. Kommunerna har lyssnat. Eskilstuna, Strängnäs, Flen, Katrineholm och Vingåker har helt gått över till fjärrstudier och inväntar besked hur det bör se ut nästa vecka.
Övergången sker inte smärtfritt. Skolorna har haft tid att förbereda sig, men lärarna ska nyttja teknik som de annars inte använder i undervisningen. Pedagogiken kan behöva anpassas. Det kan också vara svårt för eleverna att ordna sig en god arbetsmiljö i hemmet. Och det skiljer sig mellan årskullarna. Den som nyligen börjat sjunde klass har inte samma studievana som den som nu går nian.
Vissa får kanske bättre studieresultat om de pluggar hemma än i skolan. Trösklarna för att ta sig till skolan kan också sänkas för de som annars skolkar när de kan delta digitalt. Detta är bra, men säger inget om kvaliteten på studieresultaten.
När EK/ST (18/1) pratar med elever från ett par skolor i Eskilstuna verkar det än så länge gå bra. Men de saknar sina kompisar, och stödet från lärare är bättre på plats i skolan, berättar de. Det kan också vara svårt att komma ihåg att gå på nödvändiga promenader, berättar en av ungdomarna.
Även utan en pandemi kan det vara svårt för skolpersonalen att upptäcka om elever mår dåligt. Mer hemstudier kan försvåra detta ytterligare.
Visst är det så att inte alla trivs i skolan. Mobbing förekommer. Samtidigt är skolan för många en viktig social plats. När studierna blir digitala och många sociala aktiviteter är nedstängda kan det tära på många ungas mående. Oron för att familjemedlemmar ska bli sjuka eller förlora jobbet gör det inte heller lättare.
I måndagens tidning (18/1) berättar Maria från kvinno- och ungdomsjouren i Flen att det finns fler orosmoln. De ungdomar som lever med en våldsam och hotfull förälder låses i praktiken in med sin förövare när mer studier sker i hemmet.
Skolor ska såklart gör det de kan för att minska smittspridningen av corona. Samtidigt är det viktigt att elever som är särskilt sårbara under pandemin fångas upp. Att erbjuda digitala kanaler till kurator, likt Stenhammarskolan i Flen, kan göra nytta. Men om våldet och hotet är i hemmet, kan ett fysiskt besök i skolan med en lärare eller kurator vara det som behövs för att problemen ska upptäckas.
Det kan vara nödvändigt med distansundervisning i högstadiet för att hålla tillbaka smittan. Men sådana beslut ska tas med försiktighet. De preliminära planer som Katrineholms kommun har på att varva distansundervisning med klassrumsstudier, när smittorisken sjunkit, kan därför vara klokt.