De allra flesta märkligheter som råkar komma ur politikers munnar kan tonas ner eller förklaras bort. Men det är svårt att se hur Nyamko Sabuni någonsin ska lyckas ta sig ur sin slutsats om samsynen mellan sitt eget parti och SD.
Sverigedemokraterna ”läser av samhällsproblem på samma sätt som de borgerliga partierna gör” sa hon i SVT:s Agenda 7 mars efter partistyrelsens beslut att arbeta för en ”borgerlig” regering, en som i praktiken samarbetar med SD.
Uttalandet uppmärksammades på Borås Tidnings moderata ledarsida förra veckan av Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet och en gång i tiden ledamot av Folkpartiets partistyrelse. Han noterade att Sabuni yttrande detta inte en, utan två gånger, vilket tyder på att hon hade tänkt igenom och förberett formuleringen.
Påståendet är häpnadsväckande. Det är möjligt att SD:s avläsning av samhällsproblemen blir allt mer lik Moderaternas och Kristdemokraternas, när de två partierna ändrar sin politik för att fungera ihop med SD. Men den är definitivt inte lik Centerpartiets och borde inte vara lik Liberalernas.
”Sverigedemokraterna skyller nästan allt på invandringen” sa Ulf Kristersson i Almedalen 2018. Det stämde då och det stämmer nu. Även om moderatledarens ryggrad har mjuknat sedan dess är SD samma parti som det var 2018. Om man ska peka på någon förändring så är det att partiet har blivit mer radikalt.
Det handlar inte heller enbart om invandringen utan om en bredare samhällsanalys där praktiskt taget alla Sveriges problem är rotade i mångkultur, mångfald och tolerans, enligt partiet. Det är till och med så att alla dessa uttryck för ett i vid mening liberalt samhälle ses av SD som problem i sig.
Strömbäck säger det bäst: ”I deras värld är islam ’en avskyvärd religion’, vilket gör muslimer och moskéer till problem. I deras värld är det ett problem att kommuner och regioner flaggar med Prideflaggan. I deras värld är det ett problem att public service är för politiskt oberoende och ägnar sig för lite åt det svenska kulturarvet.”
Men det är inte första gången som Liberalernas partiledare drar upp den politiska skiljelinjen på det här sättet. ”Man får inte glömma att det är 60 procent av svenska folket som har röstat höger och nu har vi tvingat in dem i ett vänsterprojekt” sa Sabuni i en intervju i TV4 på hösten 2019. Även den formuleringen var uppenbart förberedd. Även då placerade hon sitt parti i samma politiska läger – höger – som Sverigedemokraterna.
Är det detta parti Liberalerna vill vara?