Räkna inte ut den extrema högern – den är nu närmre SD

Partiledaren Jimmie Åkessons SD är en säkerhetsrisk som måste tas på allvar. SD:s öppna spjäll till vit makt-miljöer och konspirationsgrupper borde skrämt KD, M och L till försiktighet.

Partiledaren Jimmie Åkessons SD är en säkerhetsrisk som måste tas på allvar. SD:s öppna spjäll till vit makt-miljöer och konspirationsgrupper borde skrämt KD, M och L till försiktighet.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Ledare2023-03-13 17:59
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Stukade, men inte uträknade. De senaste åren har den rasideologiska miljön i Sverige haft svårigheter att mobilisera sig. Det är en av slutsatserna som dras i den antirasistiska stiftelsen Expos senaste årsrapport.

Först var det pandemin som splittrade rörelserna. På denna bisarra högers sajter kunde sinsemellan motstridiga budskap trummas ut – men i de lokala klubbarna måste medlemmar på något vis enas eller samsas om om vilka budskap de väljer att stå bakom. Och många grupperingar klarade inte av det. Skulle de ställa sig bakom krav på nedstängningar? Skulle de haka på konspirationerna om covidvaccinet eller fanns ens det samhällsfarliga covidviruset? Enligt Expo var det den konspiratoriska linjen som vann mest mark. Resultatet blev starkare band mellan de högerextrema aktörerna och de konspirationstänkande miljöerna, inte minst vaccinmotståndare och "alternativmedicinare" i stort.

Den tidigare sverigedemokraten och riksdagsledamoten för Sörmland Roger Richthoff, var i pandemin en sådan brygga. Han kallade covidvaccinet för "giftspruta" och hänvisade till den extrema kanalen Swebbtv som har öppna spjäll till vit makt-miljöer. Men trots detta, och en mängd annat, lät partiet honom hållas. Åtminstone tills han efter att Putins massiva anfallskrig på Ukraina valde att dela antisemitisk och pro-rysk konspirationsteorier i sociala medier.

Att sprida den sortens budskap och falsk information under brinnande krig var politiskt självmord. Det insåg även den ofta Putinvänliga SD-ledningen. Richthoff petades för sin "oförsiktighet" och bytte sedan parti till det mer extrema Alternativ för Sverige.

Detta synliggjorde även de överlappningar som finns mellan de högerextrema, konspiratoriska och putinistiska åsiktslägren. 

Även i frågan om Rysslands anfallskrig har dessa kantkrafter varit splittrade. För att inte förstärka denna splittring har propagandasajterna i denna röriga sfär främst pumpat ut Putinpropaganda men ofta utan att helt ta ställning för eller emot kriget. Men bilden av Putin som motpol till det som de anser vara det "korrupta" väst, EU och liberalism kvarstår. 

Allt detta är intressant för att förstå högerytterkantens sfär, och de faror den utgör. Men Expo gör också klart att det inom den rasideologiska miljön väckts ett hopp som borde oroa de flesta. Med ökad närhet ökar risken för att dessa aktörer också får inflytande på regeringspolitiken, genom SD, som nu blivit en del av regeringsunderlaget. 

Redan i dag är det öppna spjäll mellan SD och dessa rasistiska och konspiratoriska miljöer. Men enligt Expo minskar avståndet ännu mer. Det är logiskt. SD är grundat av personer ur svensk och organiserad nazism, fascism och grov rasism. Men det är illavarslandet att SD skulle kunna radikaliseras ytterligare, och i förlängningen ge den högerextrema sfären inflytande på regeringen. Det är en varning som borde tas på verkligt allvar. Samarbete med SD är och förblir demokratiskt och säkerhetsmässigt farligt.

SD:s kopplingar och närhet till dessa flankmiljöer har KD, M och L känt till länge. Vem kan ha missat strömmen av SD-politiker och tjänstemän som blivit påkomna med att rashata, tillhöra högerradikala projekt och som hyllar massmördaren Breivik? Allt detta har de partier som nu sitter i regering ignorerat. Nu låter de SD baksätesstyra deras regering. M, KD och L borde ha bättre förstånd än så.