Raketskjutande görs bäst utan sprit och med gott omdöme

Kanske kan kommunerna vara de som håller i fyrverkeriskjutandet.

Kanske kan kommunerna vara de som håller i fyrverkeriskjutandet.

Foto: Bendiksby, Terje

Ledare2022-12-28 19:09
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Det nya året närmar sig med stormsteg. Och i Katrineholm, Vingåker och Flen är det många som börjar förbereda sig för nyårsfirandet. Middagar, lekar men också fyrverkerierna.

Färgglada smällar hör till nyårsfirandet, det tycker många. Och då särskilt kring tolvslaget som markerar början på det nya året. Och visst kan det vara vackert. Men det är inte självklart att folk ska få skjuta raketer. Fler behöver inse det. Skadorna vid felhantering av fyrverkerier kan bli stora, både på fastigheter och människor.

Förra nyårsfirandet i Katrineholm visade en del katrineholmare prov på dåligt omdöme. På Stortorget var det en del stök och fylleri. Några fyrverkeripjäser avfyrades rakt mot människor, däribland mot poliser i tjänst. 

Därför är det inte alls konstigt att polisen nu satt upp en tillfällig övervakningskamera vid Åhléns över jul och nyår. Kanske kan det innebära att torgbesökarna på nyårafton funderar en extra gång innan de skjuter iväg några raketer. En del skulle behöva avstå. De som är berusade ska helt enkelt inte hantera några fyrverkerier. Det är för riskfyllt. 

Antalet olyckor med fyrverkeripjäser är i dag färre än de var förr. Det är värt att lyfta. Senast någon avled i en fyrverkeriolycka var 2013 enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Innan dess var det sammanlagt sex stycken mellan 1998 och 2008. Antalet skadade har också rasat de senaste tio-tjugo åren enligt siffror från Socialstyrelsen. Antalet bränder orsakade av fyrverkerier har också minskat kraftigt. Under 2015 var det 200 utryckningar, året innan pandemin, 2019 var det 64 stycken, enligt Brandskyddsföreningen.

Det är en utveckling värd att hålla i. Och orsaken till framgången stavas hårdare reglering. Färre typer av raketer och smällare är numera tillåtna för allmänheten att hantera utan ordentlig utbildning. Många är i praktiken förbjudna.

Det betyder inte att det är fel att diskutera huruvida kommunen, eller särskilt utvalda lokala föreningar, bör vara de som främst håller i fyrverkeriskjutandet. Den sortens gemensamma och ordnade nyårsfiranden kan vara betydelsefulla för invånarna. Men det är som sagt raketreglerna som håller nere mängden skador på människor och bostäder.

Bland annat är Katrineholms kommun mer generös än sina grannar. I Katrineholm får invånarna raketskjuta under nyår och valborg under fler timmar än både Flen och Vingåker. I Katrineholm får man också smälla på skärstorsdagen av någon anledning. I Vingåker är det tillåtet på påskafton.

Katrineholm, och andra kommuner, bör inte vara främmande inför att skärpa sina ordningsstadgar om dagens positiva utveckling skulle vända. Och myndigheter och rikspolitiker bör inte sky hårdare reglering av vilka raketer som ska få användas.