Alkoholbubblorna ska inte sväljas med hull och hår

Varje vår är det buffé för näringslivet på Stora Djulö. Det är väl trevligt? Nja.

Varje vår är det buffé för näringslivet på Stora Djulö. Det är väl trevligt? Nja.

Foto: Emma Eriksson

Ledare2024-05-22 18:56
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Våren har börjat med mycket solsken. Så var det också på vårbuffén på Stora Djulö förra veckan, vilket man kunde läsa om i tidningen. Huvudämnet var, som alltid annars, det lokala näringslivet. Inbjudna var representanter från Katrineholms näringsliv, politik och tjänstemän.

Att lokalsamhällen samlar sig för att reflektera över gårdagen, prata om dagsläget och diskutera framtiden är välkommet. I det kan det finnas en stor kraft. Särskilt om man bjuder in och välkomnar hela kommunens bredd inom näringslivet – i detta vet vi att Katrineholm alltför ofta svajar.

Lokala företagare kan lättare hitta varandra i de katrineholmska näringslivet genom olika sorters mötesplatser. Politiker kan lyssna på hur företagare uppfattar kommunens näringslivspolitiska arbete. Företagen kan få en bättre bild av begränsningarna för kommun och politik – sådant som lagar och regler. Samtidigt som de kan vara med i att utveckla ett företagarvänligt klimat.

Så hur står det till med detta i vår del av Sörmland? 

Svenskt näringslivs enkätundersökning av det lokala företagsklimatet anlände nyligen. I den har 32 124 företagare tyckt till om företagsklimatet i sin kommun. På den 6-gradiga omdömesskalan, där 6 är bäst, har företagare i Sverige gett det genomsnittliga betyget 3,47. Det är det högsta betyget på över 20 år sedan då enkäten började skickas ut.

undefined
Det senaste årtiondet har Katrineholm legat bra till i Svenskt näringslivs enkätundersökning om företagsklimat. Grått representerar Katrineholm, grått genomsnittet i Sverige.

I Katrineholm var det 200 företagare, utvalda av Svenskt näringsliv, som fick enkäten skickad till sig. Hälften svarade. Det innebär alltså inte att svaren representerar alla företag. Men det kan ge en bild om företagsklimatet i kommunen, särskilt när man följer siffrorna över tid. Och i Katrineholm har utvecklingen varit ännu bättre än på riksplanet. I sisådär ett årtionde har kommunen legat över rikssnittet. Och så även i år – 3,9 poäng blev genomsnittsbetyget.

undefined
Enkätundersökning 2024 från Svenskt näringsliv visar här hur företagare i Flen tycker att företagsklimatet försämrats mycket på senare år. Gult är rikssnittet och grått gäller Flens kommun.

Jämför denna utveckling med grannkommunerna. Flen har i flera år tappat poäng och ligger i denna enkätundersökning en bra bit under rikssnittet. I Vingåker finns det skäl att studera vad som görs så mycket bättre nu än tidigare. Där det går nedåt för Flen går det uppåt för Vingåker. 

undefined
Enkätundersökning Svenskt Näringsliv visar hur Vingåkers företagare på senare år bedömer företagsklimatet som betydande bättre.

Katrineholms stadiga och positiva utveckling är i detta avseende glädjande. Det är bra att företagen känner så starkt för kommunen. Och kanske är det så att Katrineholms näringslivsbufféer, som är två gånger om året, bidrar till detta. När politiker, tjänstemän och företagare möts kan det leda till ökad förståelse och i förlängningen ett bättre fungerande lokalt näringsliv. Samtidigt är det viktigt att gränserna tydliga – företagen är inte de enda intressena som kräver utrymme och uppmärksamhet från politik och förvaltning. 

Avslutningsvis bör det dock anmärkas på: Återigen serverades det alkoholbubblor till näringslivsevenemanget, betalda med skattemedel. Att man inom Katrineholm fortfarande tycker att skumpadrickande är nödvändigt för att utveckla näringslivet är obegripligt. Det är en inställning som behöver ifrågasättas – inte sväljas med hull och hår. Alkoholens plats ska inte vara så här självklar i varje tänkbart sammanhang. Det är till exempel viktigare att hålla kommunens handläggningstider korta och korrekta än att få bubbla på näringslivsfest.