Rädda fler kvinnor från att dö i överdoser

Motgiftet naloxon kan häva dödliga överdoser hos narkotikamissbrukare.

Motgiftet naloxon kan häva dödliga överdoser hos narkotikamissbrukare.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2021-05-26 04:55
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Färre ska börja knarka och fler ska sluta. Så minskar vi antalet överdoser med dödlig utgång. Skola och socialtjänst ska förhindra att fler börjar ta droger. Vård och stöd måste finnas för att bli av med beroendet.

I veckan berättade SVT Sörmland att regionen sedan i mars skriver ut naloxonspray till narkotikamissbrukare. Läkemedlet i nässprayen kan häva överdoser av opioider. Om man hittar någon medvetslös med tecken på överdosering på heroin eller tramadol ska man kunna leta igenom den medvetslösa personens fickor om det finns en spray. På så vis kanske fler liv kan räddas.

Och Sörmland är inte ensamt. Sedan 2019 har antalet regioner som erbjuder naloxon ökat från 13 till dagens 19. Västmanland och Dalarna har också planer på att få på plats liknande insatser i år.

Läkemedlet och utbildningen i hur man använder det erbjuds ofta vid sprututbytesmottagningar eller inom annan beroendevård. Men det är fortfarande svårt att nå ut till alla som kan behöva det. Många som fått nässprayen kommer säkert ha med sig den, men inte alltid. Därför kan det vara en bra idé att polis, socialtjänst och folk som jobbar inom missbruksvården också har tillgång till nässprayen.

Sprututbytesprogram är även det smart missbruksvård. Att kommuners veto mot sprututbyte togs bort 2017 är därför av godo. Sedan dess har antalet regioner med dessa program ökat från 8 till 17. För Sörmlands del öppnades sprututbytesmottagningen i Eskilstuna 2018.

Verksamhetens syfte är att förebygga spridning av blodburna infektioner som hiv och hepatit C, hos personer med injektionsmissbruk. Och i Sörmland verkar det ge effekt. Enligt överläkaren Göran Stenlund på mottagningen verkar spridningen av hepatit c minska i länet, delvis på grund av programmet (SVT Sörmland 25/5).

Mottagningarna ska också uppmuntra missbrukare till att bli fria från narkotikan. Information om smittrisker och faran med knarket ges tillsammans med erbjudanden om avgiftning, rehabilitering och stöd.

Samtidigt är mörkertalet är stort. Stenlunds förslag att sprututbytet ska vara mer mobilt och kunna erbjudas på fler ställen i länet kan vara något regionen bör överväga.

I Socialstyrelsens senaste rapport om regionernas arbete med missbruk framgår att antalet personer som avlidit i överdos minskat de senaste åren. Men den positiva utveckling gäller enbart män. Antalet kvinnor som dör av överdoser ökar. Att kvinnor i större utsträckning än män avstår att söka sig till sprututbytesmottagningarna kan vara en orsak. Lösningar hur fler kvinnor ska komma dit behövs. Exakt hur det ska gå till måste politiker och missbruksvården komma på.