Partier kan förstöras av sina egna ledare

Ledare 20 september 2022 19:15
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Partiledningarna stöter bort mångåriga trogna medlemmar. De kan ifrågasättas av broderpartier, där de kan undra om den svenska motsvarigheten övergett värderingar de stått för.

 

De som följt efter i det Kristerssonska upplägget har i stort sett slutat att kritisera SD och dess ideologiska band till den auktoritära extremhögern i Europa. Nu sonderas det om att fullfölja projektet att regera med SD som underlag, och med en av SD delvis bestämd regeringspolitik. 

Johan Pehrsons partiledning ställs då inför att andra i det liberala samarbetet i EU-parlamentet ifrågasätter hur det medlemskapet kan gå ihop med vad som pågår i Stockholm. Att de partier SD brukar rösta med i EU är de radikalt antiliberala ytterst till höger är inget som går att vifta bort.

 

Inom KD diagnostiserar den avgående riksdagsledamoten Lars Adaktusson, i ett inlägg i Svenska Dagbladet, vad Ebba Buschs ledning åstadkommit. Den har, skriver han, gjort ”en genom­gripande omläggning av partiets politik och ideologiska riktning, (med) … profilering av KD som höger­parti, i kombination med hårdnande retorik, polariserande ledarskap och ett strategiskt närmade till SD.”

Både kritiken i den liberala EU-parlamentsgruppen, mot Johan Pehrsons partiledning, och kritiken från Lars Adaktusson mot Ebba Buschs partiledning har hållfast saklig grund. I båda fallen har mycket centrala värden övergivits eller försummats.

Man har i stället följt en högerborgerlig dagordning. Där avses att ekonomiska och andra intressekrav ska uppnås till priset av allians med ett parti som länge bekämpat flera av både liberalers och kristdemokraters kärnvärden.

 

Det träffar inte så rätt när den som nu är liberal ledamot i EU-parlamentet och fått kritiken öst över sig är Karin Karlsbro. Hon är en av de ledande personer i Liberalerna på Jan Björklunds tid som ogillat och motarbetat övergången till Kristerssonblocket och åtföljande SD-allians.

Men europeiska liberaler kan inte ha förståelse för att SD, som stöder Orbán, ska vara borgerligt samarbetsparti. De vet att den ungerska auktoritära regimen står för krossad pressfrihet, manipulerat valsystem och antisemitiska kampanjer.

 

Vad gäller KD är Lars Adaktusson inte ensam. I Nerikes Allehanda intervjuas kommunalrådet Susanne Lindholm (KD) i Örebro och hennes företrädare Lennart Bondesson. Båda är klara motståndare till Buschs SD-samarbete.

”Frikyrkofolket … vänder sig bort från oss i stora delar nu. Det är nog den största orsaken till vårt tapp i valet”, säger Susanne Lindholm.

Så är det. Ebba Busch har gjort sitt parti till en suddig kopia av den Trumpstödjande högerriktningen i amerikansk frikyrklighet. Där har evangeliet förpassats till bakgrunden, och auktoritär ledarkult och aggressivt tonläge har blivit identitetsbyggande.

 

Både Liberalerna och Kristdemokraterna har, trots en rad olikheter, i hög grad haft en idégrund i folkrörelser vars värden står i klar motsats till den form av etnisk kollektivism och konfliktretorik som är central för SD.

Partiledningar som inte vill kännas vid sina egna rörelsers idéarv kan förstöra sina partier. 


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Emma Wange: Riktig trygghet gror bäst i öppenhet och frihet

Riktig trygghet gror bäst i öppenhet och frihet

Ledare: Outhärdligt att sitta i samma båt som SD

Outhärdligt att sitta i samma båt som SD
Visa fler
Ämnen du kan följa