Många asylsökande kommer att få det svårare att få uppehållstillstånd. De allra flesta som ges asyl kommer att leva i osäkerhet med tillfälliga uppehållstillstånd. Krigsflyktingfamiljer som splittrats under flykten får inte återförenas i Sverige.
Följdriktigt har lagförslaget sågats grundligt av remissinstanserna. Det bästa stödet regeringen får är yttranden som fokuserar på brister utan att göra tydliga ställningstaganden. Av det 60-tal remissvar är ett fåtal av det slaget.
I övrigt är det hård kritik. Frivilligorganisationer som Amnesty, Röda Korset, Advokatsamfundet, Svenska Kyrkan, TCO och flera Saco-förbund lägger inte fingrarna emellan. Myndigheter som Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen och Justitiekanslern är mer återhållsamma men likväl mycket kritiska till de bärande delarna i lagförslaget. Även FN-organen Unicef och UNHCR ogillar lagen.
Kritiken går ut på att lagskärpningarna är dåligt motiverade och kommer att leda till allvarliga konsekvenser för de asylsökande och för det svenska samhället som helhet.
Regeringen menar att antalet asylsökande måste minskas för att samhällsfunktioner som socialtjänst och sjukvård ska fungera. Socialstyrelsen och Akademikerförbundet SSR, som bland annat organiserar socialsekreterare, avvisar det argumentet. Tillfälliga uppehållstillstånd och försvårande av familjeåterförening kommer att försämra flyktingarnas psykiska hälsa och sociala situation. Det innebär påfrestningar på vården och socialtjänsten, menar de två remissinstanserna.
Den nya lagen riskerar att försvåra och förlänga handläggningen hos Migrationsverket, menar myndigheten i sitt remissvar. Ärendena blir komplicerade eftersom fler asylsökande kommer att eftersträva att klassas som konventionsflyktingar i stället för så kallade alternativt skyddsbehövande, på grund av skilda villkor för familjeåterförening beroende på flyktingkategori. Andelen överklaganden kommer att bli högre. Många positiva beslut på "fel" grund kommer att överklagas, vilket inte sker nu.
Tillfälliga uppehållstillstånd som återkommande omprövas ökar Migrationsverkets arbetsbörda ytterligare.
Långa handläggningstider innebär lång väntan på etablering i Sverige. Drivkrafterna för att bygga upp sitt liv här försvagas också av den osäkerhet som följer med tillfälliga uppehållstillstånd och av svårigheten att ta hit sin familj.
Tidsbegränsningarna i uppehållstillstånden – 13 månader för alternativt skyddsbehövande – omöjliggör många etableringsplaner som kräver längre tid än så. Arbetsförmedlingen är kritisk till det och varnar för att det blir svårare för många flyktingar att få jobb.
De myndigheter och yrkesgrupper vars arbetssituation regeringen hänvisar till som skäl för skärpt asyllag underkänner alltså regeringens analys.
Antalet asylsökande som anländer till Sverige på veckobasis är dessutom 20 gånger färre än under hösten. EU:s yttre gräns är mer tillsluten än någon gång tidigare. Tiden har sprungit ifrån de regeringsargument som lyftes fram i höstas.
Så vad ska vi till med denna lag?