Mer vidareutbildning underlättar för skolan

Slottsskolan i Vingåker. Beroende av tillgången på behöriga lärare. Vidareutbildning kan höja kompetensen och ge fler behörighet, ibland i fler ämnen än tidigare.

Slottsskolan i Vingåker. Beroende av tillgången på behöriga lärare. Vidareutbildning kan höja kompetensen och ge fler behörighet, ibland i fler ämnen än tidigare.

Foto: Sophie Eriksson

Ledare2022-09-08 19:40
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Ska skolan förbättra sina resultat behöver lärarna vara tillräckligt utbildade. Det räcker inte att bara räkna antalet ”vuxna” i skolpersonalen. 


I en del ämnen, särskilt på yrkesinriktade gymnasielinjer kan yrkeserfarenhet vara viktigare än pedagogisk utbildning. I en del andra fall kan mycket starka ämneskunskaper finnas hos lärare utan formell behörighet. Men i stora drag gäller att behöriga lärare inte mer än undantagsvis kan vara ersatta av andra – utan att det får konsekvenser för elevernas studieresultat.


De flesta kommuner har besvär med att hitta tillräckligt många med rätt ämnesbehörigheter. Personalbrist är en realitet på många områden i samhället, och det blir inte lättare där många närmar sig pension. Grundskolan är inget undantag, och något undantag är inte heller Vingåker.
 

Det angelägna är då att lärare har både vilja och möjligheter till kompletterande studier. Det är en av de viktiga vägarna att få fler behöriga. Det blev också på många håll ett resultat när de statliga föreskrifterna om behöriga lärare skärptes för drygt tio år sedan. Men mer behövs, både i nyutbildning och vidareutbildning av lärare.


Det här är en av de båda punkter där skillnader är iögonenfallande i svaren från Vingåkers fullmäktigepartier i torsdagens Katrineholms-Kuriren. Moderaterna betonar ”fler vuxna”, alltså inte lärare. Liberalerna i Vingåker har däremot som en viktig fråga att underlätta för kommunanställda att komplettera sina studier för att nå behörighet. I Vingåker hittar man, till skillnad från en del andra håll, en omsorg om Jan Björklunds insatser för en skola med hög kvalitet och goda kunskapsresultat.
 

När det gäller kommunens finanser är en annan jämförelse mellan, ytligt sett, näraliggande partier, också talande – Miljöpartiet är påfallande försiktigt med sådant som blir dyrt. Det är laddstolpar, två sträckor med cykelväg samt två, och inte fler än två, ytterligare tjänster i skolan. Jämfört med många andra i denna valrörelse är det sparsamt, och det ska deras Vingåkersavdelning snarast ha beröm för.

Vänsterpartiet återkommer i Vingåker, liksom delvis i regionen – men inte på alla andra håll – med det gamla yviga förslaget att korta arbetstid till sex timmar men höja timlönen så att månadsinkomsten blir densamma. Det blir inte bara stora pengar. Det skulle också medföra att en stor del av den personalen skulle behöva ersättas med nyrekryterade, i ett läge med brist på personal i allmänhet och sådana med rätt utbildning i synnerhet.

Utanför Vingåker viftar Vänsterpartiet obekymrat med kraftigt ökad kostnadsbörda även för insatsen av skattepengar för buss och tåg. Där ska det bli mycket billigare, påstås det.

Bra kommunikationer är mycket viktiga för både arbetsmarknad och miljö. Men att förespegla att det dessutom skulle gå att åka utan att betala nämnvärt för biljetterna är i realiteten att skada den ekonomiska grunden för trafiken.

På riksplanet utmärker sig V – och dessutom SD – med utbrott av mångmiljardrullning av pengar att handla för. Kort sagt. MP kan tas på mer allvar än V.