På debattplats i DN 27/7 tar Nyamko Sabuni (L) och Ulf Kristersson (M) upp ett par delfrågor om framtidens elförsörjning. På flera punkter har de rätt, men argumenten hade kunnat vara starkare.
Partiledarna föreslår en lagändring som skulle tillåta byggande av flera små kärnreaktorer på fler platser i Sverige. Om skalan på sådana anläggningar nämns att minireaktorerna hade kunnat försörja en stad i Katrineholms storlek. I dag begränsar lagen möjligheten till utbyggnad av kraftverk till några få platser.
Små kärnkraftverk väntas bli byggda i Kina, Ryssland och Kanada de närmaste åren. I Estland stödjer bland annat Vattenfall byggandet av en minireaktor. Men enligt energiminister Anders Ygeman (S) ligger tekniken för långt fram i framtiden. Efter Sabunis och Kristerssons debattartikel säger han i en intervju med DN att produktion av sådana reaktorer och höga säkerhetskrav kan driva upp kostnaderna så att det inte är en gynnsam affär. Han tillägger att Sverige har det största elöverskottet, och de lägsta elpriserna någonsin.
Det stämmer att Sverige har en stor elproduktion, ren dessutom. Vattenkraft och kärnkraft, följt av vindkraften är landets stora eltillgångar. Men frågan handlar inte enbart om dagens elförsörjningsgrad, utan om framtidens, och där ser det sämre ut.
När person- och varutransporter lämnar fossila bränslen till förmån för biobränsle och el kommer elbehovet öka. Omställning inom fossilberoende industrier, i synnerhet stålverken där vätgas byts mot kol i produktionsprocessen, kräver också enorma mängder ström. Svensk elproduktion måste möta dessa krav.
Kristersson och Sabuni berör det i förbifarten i två förslagspunkter, men missar ett tungt argument för att övertyga läsaren: vindkraften är oförutsägbar. Vindmöllornas elproduktion varierar mycket över dygnet och året. Särskilt under vinterns kallaste tider, när elbehovet är som högst, kan vinden ibland stå nästan helt still.
Eftersom vindkraftens andel av elproduktionen blivit allt större kan vattenkraften bli otillräcklig för att täcka effektbehovet när vindmöllorna saktar ner. Avvecklingen av uttjänta kärnreaktorer skyndar på behovet att bygga ut stabil elproduktion, för alternativet riskerar i praktiken att bli importerad kolkraft. Så sent som förra året stängdes en reaktor i Ringhals, där också en annan planeras stängas ned redan i år.
Men Sabunis och Kristerssons debattartikel har inte haft som syfte att övertyga dem som tidigare ogillat kärnkraft. Det gemensamma utspelets otillräckliga argumentation vittnar mer om att Nyamko Sabuni vid rodret, försöker styra sitt parti högerut.