Många bäckar små gör klimatnytta, även Vingåkersån

De tre små vattenkraftverken som ägs av Vingåkers kommun är viktiga inslag i klimatpolitiken.

De tre små vattenkraftverken som ägs av Vingåkers kommun är viktiga inslag i klimatpolitiken.

Foto: Henrik Wising

Ledare2022-05-16 16:58
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Elström från vattenkraft är värdefull i energipolitiken, på fler sätt än att vara fossilfri. Flödet genom turbinerna kan varieras över dygnet, och mellan blåsiga och vindstilla dagar.

Den svenska användningen av elström kan behöva fördubblas inom överskådlig tid. Samtidigt stiger behovet av fossilfri elström ännu mer i en rad grannländer. När tillkommande ny effekt till stor del kommer från vindkraftverk blir det svårare att hålla spänningen i växelströmsnäten så jämn som den måste vara.

Vattenkraften är reglerbar. Det har gjort den ännu mer värdefull och samhällsnyttig. Finns det nog med vattenkraft tillgänglig kommer de mycket stora svängningarna i vad vindkraftverken levererar inte att så ofta utjämnas med gasturbiner eller med kondenskraftverk eldade med olja eller kol.

Vattenkraften kan inte ensam upprätthålla effektbalansen i framtiden. Vätgaslager kan bli viktiga för att hjälpa till.

Men att begränsa den möjliga produktionen i vattenkraftverk, eller till och med riva deras dammar, är åtgärder som motverkar klimatpolitiken. Som många stora frågor kan även den här bli aktuell i det lilla formatet. Så är det med de tre små kraftverken i Vingåkersån, ägda av Vingåkers kommun genom ett bolag.

Vingåkersån hör verkligen inte till de större älvarna, men som i andra delar av Nyköpingsåns många biflöden har vattnet använts för kvarnar, industrier och elproduktion. Robert Davidsson (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, har på debattplats här i tidningen ifrågasatt det kommunala bolagets inriktning att vilja riva kraftverken.

Liknande frågor om att lägga ned mindre kraftverk och riva dammar dyker upp både här och där i landet. Gamla vattendomar som tillåtit kraftverken ska omprövas, och i många fall är det naturvårdsskäl som sägs motivera att småskalig el från vattenkraft stängs av.

Det har ofta varit målkonflikter mellan naturvård och elbehov. Men kulturmiljö har ofta skapats kring mindre dammar, kvarnar och kraftverk. Målkonflikterna måste dock nu ses på ett annat sätt, med större vikt för den fossilfria el som även mindre kraftverk bidrar med.

Det behöver förstås också räknas på det ekonomiska i att ha kvar verken och underhålla anläggningarna. Men elpriserna framöver kommer inte att vara låga. Robert Davidsson (C) har klimatpolitiken på sin sida i den här kommunala diskussionen.