Katrineholms politiska majoritet – S och M – åsidosätter demokratin. Den kritiken framförde oppositionspartierna C, KD, V och MP samt den partilöse Jesper Ek på debattplats i onsdagens Katrineholms-Kuriren.
Det handlar om att majoriteten undanhåller oppositionen information samt offentliggör kommunens göranden som fullbordade faktum innan formella beslut har fattats. Som exempel nämner de besluten om den nya bandyhallen, föreslagna byggen vid Backavallen och Svartbäcksvägen och den nya lekparken på Stortorget.
Kommunstyrelsens ordförande, Göran Dahlström (S), viftar undan kritiken.
– Det är självklart att man gör så. Det är den politiska majoriteten som har initiativet, och som vill presentera det man har, säger han till Katrineholms-Kuriren.
Visst, det som Dahlström beskriver är helt i sin ordning. Men det är inte vad saken gäller här. Problemet är inte att majoriteten kallar till presskonferens och presenterar sina förslag. Det bör majoriteten göra. Problemet är att de formella beslutsorganen reduceras till transportkompanier.
Ta exemplet med lekplatsen. Det var inte så att Göran Dahlström bara presenterade sina idéer, varefter kommunstyrelsen fattade sitt beslut.
Den 19 maj publicerades nyheten på kommunens hemsida, med foto på Dahlström på plats samt ett foto på en liknande lekpark. ”Barnens torg i Katrineholm”, lyder rubriken. ”Katrineholm bjuder in barnen till torget. Från den 1 juni till sista augusti kommer en pop-upp lekpark finnas på torget”, berättas i ingressen.
Allt är klappat och klart. Datumen är satta och barnen bjuds in. Meningen i slutet, om att beslut om lekplatsen tas vid nästa kommunstyrelsemöte 27 maj, är pliktskyldig.
Detta är inte bara ett hån mot den demokratiska processen. Det här tillvägagångsättet gör att kvaliteten i besluten blir sämre. De stora orden i offentliggörandet låser Göran Dahlström vid en handlingsväg och gör det svårare för honom att ändra förslaget utifrån saklig kritik.
Den här typen av agerande betyder också att den politiska ledningen, med oklara mandat, ställer ut löften till kommunens motparter som är svåra att backa ur men som kan bli kostsamma.
Minns beslutet 2017 om att köpa ut pizzeriaägaren i Stadsparken för 4,1 miljoner kronor. Det ifrågasattes ur likabehandlingssynpunkt och ledde till en rättsprocess. Även då pratade Göran Dahlström vitt och brett om utköpet som en startpunkt för hans nya vision för Stadsparken, innan det formella beslutet var fattat. Ärendet och detaljerna i avtalet hastades ihop kvällen före kommunstyrelsemötet och oppositionen fick ytterst lite tid att sätta sig in i saken.
Den historien fick sedan en fortsättning i form av en kommunal renovering, skräddarsydd för den nya restaurangägaren, på knappt 14 miljoner kronor – en pengarullning som inte hade beslutats i något politiskt organ.
”Vi bedriver inget seminarium”, säger Göran Dahlström. Uppenbarligen inte, men det borde ni kanske.