I Katrineholm och övriga länet har elever i 60 skolor svarat på regionens hälsoenkät. När tonåringar hunnit upp till andra årskursen på gymnasiet märks något som längre fram kan öka risken för ohälsa och tidiga dödsfall. I Katrineholm är det en högre andel än i länet i stort som utsätter sig för det starkt beroendeframkallande giftet nikotin.
Detta finns i all tobak som röks, och all tobak som snusas. Ofta finns det, vid sidan av olika doftämnen, i de patroner som värms med batteri för att ge ångor som andas in. E-cigaretter heter de i reklamen. Men de är inget elektroniskt eller datatekniskt, bara ett batteri som värmer och gör att diverse ämnen kan följa med ner i lungorna.
I Sverige som i flera andra länder har tobaksrökningen minskat när fler lärt sig hur hälsoskadlig den är. Det är en av orsakerna till att medellivslängden ökar.
Men rökningen har också slutat att vara en främst manlig ovana, med tyngdpunkt bland höginkomsttagare. Det är nu fler flickor och kvinnor som röker, och rökning är särskilt vanlig bland en del kvinnor med låga inkomster, samt i vissa invandrargrupper.
Det här bromsar förbättringen av medellivslängden bland kvinnor, och delvis därför minskar skillnaden i livslängd mellan könen. Dessutom har rökningen fått en tyngre betydelse som orsak till påtagliga klasskillnader i hälsa och sjuklighet.
Det är inte bra för Katrineholmsbors framtid att alla slags nikotinprodukter används mer i tonåren här än i länet i stort, och att flickor förhållandevis ofta grundlägger ett beroende av cigarrettrökning.
Även i Katrineholm märks dock den förändring som skett i hela landet, rökningen har gått tillbaka, fast ojämnt mellan könen. Vad gäller alkohol har ungdomars vanor, även om de finns kvar, också blivit mindre omfattande och mindre ohälsosamma än förut – medan en äldre generation går mot förvärrade alkoholskador.
När fler frigjort sig från nikotinet genom att sluta röka har det utvecklats andra kommersiella vägar att fånga in och hålla kvar konsumenter i nikotinberoende. En är snus, som även tillverkas med nikotin blandat i andra varor än tobak. En annan är de batteriuppvärmda patronerna, där blandningar med nikotin kan säljas till dem som fått vanan att puffa på ”e-cigarretter”.
Enkäten i skolorna visar hur framgångsrik denna affärsmetod för bevarat nikotinberoende har blivit, även i Katrineholm. Där nikotinberoendet är kvar eller påbörjats är det lättare att det följs av att nikotinsuget tillfredsställs med cigarretter. Cynismen bland dem som har beroendeframkallande kemiska ämnen som affärsidé bör inte underskattas.
En ny sådan cynisk verksamhet är att sälja dikväveoxid – lustgas – på sprayburkar, med främst ungdomar som kunder. Gasen ger kortvariga ruskänslor men är mycket förrädisk och kan ge allvarliga, bestående nervskador. I utspädd form har den andra användningar, och det har gjort det möjligt att sälja den i specialförpackningar som berusningskemikalie. På ganska kort tid har detta blivit så utbrett att var tionde gymnasist i länet provat på det – i Katrineholm något fler.
Men det säljarna hänsynslöst påstår vara riskfritt är i själva verket klart hälsofarligt.