Liberalernas ledning struntar i sakfrÄgorna

Om Nyamko Sabuni har haft en liberal ideologisk kompass, har hon kastat bort den. Inte heller bryr hon sig om sakpolitiken. Allt som rÀknas Àr en identitetspolitisk "borgerlig" tillhörighet.

Om Nyamko Sabuni har haft en liberal ideologisk kompass, har hon kastat bort den. Inte heller bryr hon sig om sakpolitiken. Allt som rÀknas Àr en identitetspolitisk "borgerlig" tillhörighet.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Ledare2021-03-11 19:33
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

Centerpartiet kan tĂ€nka sig att sitta i regering med Socialdemokraterna. Det Ă€r veckans största politiska nyhet. Åtminstone Ă€r det sĂ„ Annie Lööfs (C) besked i Expressenintervjun har presenterats.

Även om klarsprĂ„ket Ă€r vĂ€lkommet borde detta inte ses som nĂ„gon jĂ€ttenyhet. Centerpartiet trivs bra i januarisamarbetet och Ă€r redo att ta ett större ansvar tillsammans med de forna motstĂ„ndarna i S.

Men Lööf sa inte bara det. Centerledarens budskap Ă€r att hon Ă€ven kan regera ihop med Moderaterna, dock inte om denna regering ska budgetförhandla med Sverigedemokraterna. 

Detta besked, att fortfarande hĂ„lla dörren öppen för M, Ă€r pĂ„ sĂ€tt och vis mer sensationellt. Moderaterna har inte bara gjort klart att de Ă€r villiga att förhandla budget med SD. Den moderata förhandlingen med Sverigedemokraterna pĂ„gĂ„r i praktiken Ă€nda sedan M och KD meddelade att de vill bilda regering i samarbete med SD. De tvĂ„ partierna anpassar sĂ„vĂ€l retorik som sakpolitik till Sverigedemokraterna – framför allt i invandringsfrĂ„gorna som Ă€r SD:s i sĂ€rklass viktigaste politikomrĂ„de.

Den gemensamma grunden för en regering dÀr bÄde C och M ingÄr Àr mer avlÀgsen Àn pÄ mycket lÀnge. I motsats till detta kan Centern luta sig mot en januariagenda som har betats av punkt för punkt, trots pandemi.

Och det Ă€r det som bör styra det politiska vĂ€gvalet och sĂ€llskapet – vĂ€rderingsgemenskap och förmĂ„ga att föra en sakpolitik som alla parter Ă€r nöjda med. En sĂ„dan insikt bör fĂ„ liberala partier att sluta tala om ”borgerlighet” som idĂ©.

HĂ€r Ă€r Nyamko Sabuni (L) och hennes partiledning inte alls med i matchen. I sitt tal i fredags medgav hon att Januariavtalet har gett mĂ„nga liberala segrar men att vĂ€gen framĂ„t krĂ€ver en ”borgerlig regering”. NĂ€r hon sĂ„ skulle konkretisera varför den sakpolitiska ”borgerliga” framtidsagendan skulle vara bĂ€ttre Ă€n den i januariformatet blev det oerhört tunt. 

Sabuni lyfte fram energiförsörjningen, segregationen, skolpolitiken och kampen mot gÀngbrottsligheten som omrÄden dÀr S och MP inte kan leverera till skillnad mot det andra alternativet. Men pÄ alla dessa omrÄden pÄgÄr arbete som del av Januariavtalet med delar som strÀcker sig in i nÀsta mandatperiod.

Åsiktsskillnader finns, liksom de fanns i alliansregeringen, men de gĂ„r inte alltid mellan C-L och S-MP. I exempelvis energifrĂ„gor stĂ„r ofta C och L pĂ„ olika sidor, vilket inte minst lĂ€sarna av Eskilstuna-Kurirens debattsida lĂ€r ha upptĂ€ckt.

I övrigt har de tvĂ„ Ă„ren inneburit framgĂ„ngar för Liberalerna och Centern i frĂ„gor dĂ€r de kom ingenstans under alliansregeringen. Liberalerna har fĂ„tt bort vĂ€rnskatten och Centern Ă€r pĂ„ vĂ€g att fĂ„ pĂ„ plats förĂ€ndringar av arbetslagstiftningen – en reform av enorm betydelse för svensk ekonomi och arbetsmarknad, och som Ă€ven L har lyft fram som viktig för partiet.

SĂ„ förutom att kasta bort den liberala ideologiska kompassen har Liberalernas ledning Ă€ven slutat bry sig om sakfrĂ„gorna. Allt som rĂ€knas Ă€r en ”borgerlig” identitet.