Katrineholms festival har den bredd andra saknar

Inte bara musik och öltält. Bredden i Katrineholmsveckan har visats även i kortegen med omsorgsfullt vårdade bilar som är på väg att bli tekniska kulturminnen.
Inte bara musik och öltält. Bredden i Katrineholmsveckan har visats även i kortegen med omsorgsfullt vårdade bilar som är på väg att bli tekniska kulturminnen.

Ledare 8 augusti 2023 17:05
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Vädret gör alla större utomhusarrangemang till vågspel, inte minst de många festivalerna, kultur- och underhållningsevenemangen i Sommarsverige. Allt måste ju planeras långt innan SMHI kan våga sig på en prognos. Det blev en blöt början på Katrineholmsveckan, men så blir det förhoppningsvis inte hela tiden.

På fredag ska det, om vädret inte driver publiken inomhus, i alla fall kunna bli det som inte var så säkert, storbildsskärm i Stadsparken med kvartsfinal i damernas fotbolls-VM. Detta är ett extranummer, utöver det vanliga programmet.

 

När Katrineholms festivalvecka jämförs med liknande arrangemang i andra städer är det något annat som är mer slående, nämligen bredden och variationen. I raden av kulturinslag finns en spännvidd från konstutställning till utomhusbio. Många musikinstrument används, inte bara elgitarrer och syntar uppställda bland ölkranar. 

Det är mycket föreningsmedverkan. I motionsidrott är KK-joggen huvudnummer, men även andra sporter finns på programmet. Motorarrangemangen är för både två- och fyrhjuliga fordon. I Stadsparken bjuds inte bara storbildsskärm eller musik, det hålls ekumenisk gudstjänst också.

 

Skillnaden mot – inte alla men många – andra städer är att det i Katrineholm inte handlar så ensidigt om en, eller kanske flera musikscener med hög ljudnivå och en rad artister som ska dra tillrest publik utifrån: Till en omgivning dominerad av ett flertal restaurang- och alkoholtält, och kanske en räcka med knallestånd.

Med sådana arrangemang finns ofta en förhoppning om att "sätta staden på kartan", som mål för turist- eller shoppingresor. Det är inte många orter som på det sättet lyckas göra sig mer attraktiva – så att det får mer än högst tillfälligt värde.

 

Att Katrineholmsveckan förblivit ett återkommande arrangemang under årtionden hade nog inte varit möjligt utan inriktningen att ha stor bredd i programmet. Många ska kunna ha det trevligt och känna sig välkomna att delta, som åhörare eller som deltagare i arrangerade aktiviteter.

Inslag saknas i och för sig inte som skulle kunna hittas på vilken stereotyp fest- och festivalplats som helst. Det envisas med starkölstält, som ju har en törstig publik, men också lätt kan komma att framåt kvällarna sprida otrygghet och otrivsel för andra. Till den miljön inbjöds det speciella stjärnskott i sommarens kulturliv som har ordet "snusk" i varumärket och drar publik med att sjunga iförd mask, med tanke på den vulgärkommersialiserade textförfattarens ordval. Sådant kan tas väl emot där grabbigheten runt ölstånkorna nått tillräcklig promillenivå.

 

Fast hade det varit festival med annan uppläggning hade artisten i mask haft en av huvudrollerna på stora scenen, och inte fått hålla till vid ölkranarna i ett tält.

Musik och underhållning, av omaskerade artister, saknas det i alla fall inte under Katrineholmsveckan. Dessutom vänder den sig till många smaker – och till publik i olika åldrar.

Fast mest spännande, förutom väderprognosen, blir nog ändå hur det går i matchen på storbildsskärmen på fredag. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa