Kan det bli ett slut på tågstrulet nu?

Nu ska Mälartågen köras av Transdev, inte MTR.

Nu ska Mälartågen köras av Transdev, inte MTR.

Foto: Magnus Grimstedt

Ledare2024-02-22 14:49
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Två och ett halvt år. Så länge kommer MTR ha kört Mälartågen i juni. Då tar nämligen tågbolaget Transdev över ansvaret. Det fick läsarna reda på under torsdagen.

Det var på tiden att Mälardalstrafik, som ansvarar för tågen i bland annat Sörmland, Stockholm, Örebo och Östergötland, lösgjorde sig från MTR. 

Sedan SJ förlorade upphandlingen till MTR har vardagspendlandet med tåg i Sörmland ofta varit besvärligt. Värst har det varit för de som pendlat mellan Eskilstuna och Stockholm. Men även i vår del av länet har det emellanåt, och alldeles för ofta, strulat. Det har varit försenade och inställda tåg. Resenärer har lämnats utan eller med bristfällig information. Det har helt enkelt inte fungerat som utlovat.

Betyder det att det blir ordning på torpet nu? Det är inte säkert. MTR-ledningen förväntade sig vid övertagande att SJ-anställda skulle gå över till dem. Men så blev det inte. Tågförarbrist och MTR:s bristfälliga personalpolitik satte käppar i hjulet. Transdev kommer möta liknande utmaningar vid övergång och i fortsättningen.

Det är även viktigt att påminna om hur det var när tågen kördes i SJ-regi. Lokalpolitiker fick ofta skrika sig hesa för att deras behov skulle ens bli hörda. SJ agerade ofta ohederligt, fyrkantigt och bråkigt – särskilt när avtalet med Mälardalstrafik löpte ut. De som helst vill svärta ned privata aktörer på räls behöver minnas även detta.