Inte alla verkar för fred i Israel och Palestina

Här angripier Hamas, som kontrollerar Gaza, Israel.

Här angripier Hamas, som kontrollerar Gaza, Israel.

Foto: Fatima Shbair

Ledare2023-10-09 17:32
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Israeliska underrättelsetjänsten såg inte det komma. Amerikanska myndigheter signalerade (nyligen) att läget i Mellanöstern nu var det lugnaste på länge. Men så slog Hamas, som kontrollerar Gaza, till mot Israel. Många nyhetsmedier har rapporterat om brutaliteten och hänsynslösheten som israelerna nu utsätts för. 

Vad som utlöste Hamasangreppet denna gång är inte helt klart. Om det finns en enskild händelse. Många analytiker verkar helt tagna på sängen. 

Konsekvenserna av angreppet är på sikt svåröverskådliga. Men kriget är nu igång. Vad som nu händer beror mycket på hur Israel och omvärlden reagerar. Demokratiskt fungerande länder måste fördöma Hamas angrepp och behöver stödja Israel. Den som använder terrorns verktyg ska inte urskuldas och Hamas omfattande mördande får inte förminskas.

Hamas attack har än så länge, enligt israeliska myndigheter, skördat omkring 700 israeliska liv. Och många fler har skadats. I ett sådant läge behöver Israel försvara sig. Svaret på Hamas mördande och kidnappande av israeler blev flyganfall, som enligt palestinska myndigheter dödat strax under 500 palestinier och det femdubbla skadade.

Bland de döda, både på israelisk och palestinsk sida, är det många civila. Israeliska staten kommer sörja de som de förlorats. För Hamas är dödssiffrorna bränsle att slänga på brasan för att ytterligare hetsa mot Israel. Inte bara för att försöka samla stöd från palestinier i Gaza och utanför. Utan också för att få stöd på den internationella diplomatiska arenan.

Israel bör som demokratisk stat visa på självbehärskning, hur svårt det än må vara. Staten har rätt till självförsvar mot terrorangrepp. Samtidigt ska våldet vara proportionerligt och riktas mot legitima militära mål, så gott som det går. Israels ambition ska vara sina medborgares säkerhet.

Fred mellan Israel och Palestina har länge varit ett mål för det internationella samfundet. Det hade gagnat både israeler och palestinier om samtliga krafter drog i en sådan riktning. 

Men både i Israel och Palestina finns de som inte alls vill se någon fred. Hamas mål är inte fred. De vill annat än Gazas medborgares väl och ve. Terrorgruppens förtryck av den egna befolkningen och terrorvåldet mot israelerna har hindrat de tänkbara vägarna till fred. 

Hamas brutalitet förstärker i sin tur de mest oförsonliga rösterna i Israelstyret. Israels diskriminering av palestinier och landets bosättningspolitik har länge försvårat möjligheterna att föra samtliga parter till förhandlingsbordet.