Inte bara dåligt att Sverige blir hemma vid VM i Qatar

Ledare 30 mars 2022 20:45
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Nu blir det inget fotbolls-VM i Qatar för Sveriges herrlandslag. Den viktiga matchen mot det polska landslaget slutade med en svensk förlust. 

Att spelare och supporters nu hänger läpp är förståeligt. Fotbollen, men också andra idrotter som innebandy och ishockey, engagerar många människor. I föreningsliv hittar de sammanhang, vänner och vårdar sitt intresse. Där utmanas unga och vuxna till verkliga prestationer. Vissa gör till och med sporten till en karriär, i varje fall för en tid. För dessa människor är det givetvis tråkigt att inte få visa vad de går för inför en världspublik.

Men värre är ändå annat: Fotbolls-VM planeras gå av stapeln i Qatar. FIFA bör skämmas för att ha tilldelat Qatar detta idrottsevenemang från första början. Att det vanns genom sannolika mutor förvärrar bilden. Många andra länder hade varit ett mycket bättre alternativ än denna människorättsvidriga oljemonarki. Och det går fortfarande att göra ett byte. Det skulle kunna vara vilket demokratiskt land som helst. Då tiden är knapp kan det fattas arenor, kanske kan flera stater dela på ansvaret. 

 

Det är med FIFA som det är med Internationella Olympiska Kommittén: Dessa organisationer behandlar demokratier och diktaturer lika. Oavsett grad av förtryck av opposition eller förföljelse av minoriteter. IOK delade ut årets Vinter-OS till Kinadiktaturen. Det förra fotbolls-VM spelades i Ryssland. Redan då fanns det skäl att inte dela ut evenemang till dessa länder. Den utveckling dessa stater genomgått de senaste åren skärper skälen till att straffa ut dem. Det är uppenbart att dessa sportorganisationer behöver reformeras och stöpas om.

Qatars arenabyggande har av internationella tidningar och människorättsorganisationer uppmärksammats för mycket som är riktigt illa. Detta land, som det tidigare knappt funnits fotboll i, har byggt arenor i ett rasande tempo. Detta på ryggarna av mängder av arbetskraftsinvandrare, inte sällan från andra delar av Asien. Fackliga rättigheter eller vettiga arbetsvillkor kan dessa människor knappt drömma om.

Qatars regelverk för gästarbetare är brutalt. Myndigheterna struntar i om dessa människor skadar sig illa eller dör på kuppen. Vilket har skett. Det har rapporterats om flera tusen döda, och mörkertalet är stort. Antalet skadade är oräkneligt.

Fotbollsförbund stöpta i föreningsdemokrati behöver markera mot den skada fotbolls-VM och Qatar åsamkar byggnadsarbetarna.

 

IOK vägrade att tänka om när det gällde vinter-OS i Peking. FIFA behöver inte göra samma misstag. Nationella fotbollsförbund bör pressa fram en förändring. Även de som tjänar pengar på detta evenemang måste tänka om. Tv-bolag och reklamköpare som accepterar diktaturen och förtrycket bör uppmärksammas och få ta konsekvenser av sin följsamhet.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa