Innan du lagar något, var säker på att det är sönder

Robert Skoglund (S) är sugen på en omorganisation.

Robert Skoglund (S) är sugen på en omorganisation.

Foto: Klas-Göran Bäck

Ledare2022-02-02 19:01
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Två socialdemokrater i Vingåker är inte överens. De två är Robert Skoglund, ordförande i socialnämnden, och Björn Blid, som saknar uppdrag för partiet. Det framgår av deras meningsutbyte på nyhets- och insändarplats.

Det handlar om sättet att organisera kommunens utbildnings- och sociala verksamhet. De två tycks delvis tala förbi varandra. Blid vänder sig mot en sammanslagning av de två största förvaltningarna – social- respektive barn- och utbildnings-. Skoglund argumenterar däremot för att flytta delar av socialförvaltningen – individ- och familjeomsorg (IFO) – till barn- och utbildningsförvaltningen.

Eller, mer tekniskt: socialnämndens ordförande (S) vill utreda om en flytt av IFO till barn- och utbildning är en bra idé. Fast det tycker han förstås att det är, annars hade han inte börjat prata om saken.

Här finns några problem. När en nämndordförande luftar en sådan fråga offentligt skapas lätt intrycket att saken är förankrad i den styrande majoriteten. Det är den inte. 

Skoglund presenterade sitt förslag i en intervju i tidningen 30 december varpå ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Ing-Mari Frössevi (C), kände sig tvungen att markera mot idén via en debattartikel (17/1). De två nämndordförandena hade alltså inte pratat med varandra om saken. Det ser egendomligt ut och ansvaret är Skoglunds.

Och det som inte diskuteras igenom i en större krets blir lätt oskarpt. Robert Skoglund motiverar sitt förslag med att samarbetet mellan skola och socialtjänst kring barn med svårigheter blir bättre om de två verksamheterna finns under samma tak.

Kanske det. Men individ- och familjeomsorgen arbetar inte enbart med barn och unga. Där ligger exempelvis även sådant som missbruksfrågor och försörjningsstöd riktat till vuxna. Är det naturligt att de delarna sorterar under samma förvaltning som skola och förskola, men rycks loss från verksamhetsområdet Integration? Eller ska även integrationsfrågorna följa med till barn- och utbildningsförvaltningen som då kommer att svälla ytterligare?

När en förvaltning – barn- och utbildning – växer till med nya delar uppstår frågan om hur det påverkar villkoren för de "gamla" verksamheterna. Förutsättningarna för skolfrågorna förändras. Det gäller inte bara i fråga om politiskt fokus, utan även resursmässigt när skolan och förskolan ska samsas med en ekonomiskt volatil verksamhet som individ- och familjeomsorg.

Ingen organisation är förstås huggen i sten. Allt kan förändras både en och två gånger, och utreda kan man alltid. Men det gäller att tänka sig för. Samverka går för övrigt även mellan olika förvaltningar. Vingåker är trots allt en liten kommun, den kommunala apparaten likaså.