Dags att införa 18-årsgräns för energidryck

Energidrycker kan vara farliga för barn och ungdomar. Ändå är det allt fler som brukar den. Det här måste få ett stopp.

Det är hög tid att införa en 18-årig åldersgräns för energidryck, skriver Backolars Johan Hermansson.

Det är hög tid att införa en 18-årig åldersgräns för energidryck, skriver Backolars Johan Hermansson.

Foto: Alice Staaf/Mats Hedman

Ledare2024-10-24 08:35
Detta är en ledarkrönika. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

På fyra år har försäljningen av energidryck dubblerats i den svenska dagligvaruhandeln, (Dagligvarunytt, 4/10). Andelen svenskar som brukar energidryck har därmed gått från 23 till 35 procent, vilket sammanlagt är 1,9 miljoner konsumenter. Många av dem är barn och ungdomar. 

Hos unga har det gått så långt att drycken blivit en statussymbol. Johan Franzén är idrottslärare på Järvenskolan. Till Kuriren säger han: ”Det är många som till och med fyller burken med vatten bara för att de ska ha någonting på morgonen när de går till skolan.” (Kuriren, 10/10). Det är en tydlig indikation på att det gått för långt. 

Statussymboler bland unga ska alltid tas på allvar. Det spelar ingen roll om det gäller märkeskläder, den senaste mobiltelefonen eller energidryck. Att barn och unga riskerar att hamna utanför och kanske till och med bli mobbade därför att de inte har det som vännerna har är inte bara fel, det är något vi behöver hjälpas åt för att motarbeta. 

Det mest allvarliga med energidrycken är dock inte att den är en statussymbol, det är de negativa effekter den kan ha på framför allt ungas hälsa. 

Energidrycker som säljs i bland annat Katrineholm kan innehålla upp till 180 milligram koffein per burk, vilket motsvarar koffeinmängden i fyra deciliter svart kaffe. Enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA börjar intaget av koffein att bli farligt när det överstiger 400 milligram om dagen (SR, 28/5 -05). Men det gäller vuxna människor, som dels är betydligt större än ett barn, som dels vant kroppen vid koffein. Om en vuxen konsumerar 400 milligram eller mer kan ångest, sömnlöshet och nervositet uppstå. Är det rimligt att en 12-åring – med betydligt lägre toleransnivå – dricker kanske till och med flera energidrycker om dagen? Knappast.  

Anette Lidman-Thelin är skolsköterska på Järvenskolan. Hon möter elever som lider av så väl illamående som huvudvärk, hjärtklappning, ångest, sömnproblem och koncentrationssvårigheter på grund av energidryckerna (Kuriren, 10/10). Även tänderna tar skada av det låga ph-värdet i energidryck, vilket i längden kan ge frätskador och en nedsatt tandhälsa (Kuriren, 13/10). Vill vi våra unga så illa? 

Svensk dagligvaruhandel tog 2009 fram en branschöverenskommelse om att energidrycker inte ska säljas till personer under 15 år. Men det är en överenskommelse, vilken snarare ska ses som en rekommendation, inte en lag. Något som gör att en del handlare i Katrineholm både får, kan och säljer energidryck till personer som är under 15 år. 

Det är hög tid att införa en 18-årig åldersgräns för energidryck. Varför ens tveka? Med åldersgränsen hör även en lagstiftning hemma som gör att de som trotsar lagen – och ändå väljer att sälja drycken – straffas. Det är inte rimligt att ett barn ska ha tillgång till en dryck som kan ge både psykiska och fysiska besvär.