Hyckleri att tillåta vinet på kommunens hemsida

Bland ponnyridning, musikquiz och konstvandringar dyker plötsligt vinprovning upp.

Bland ponnyridning, musikquiz och konstvandringar dyker plötsligt vinprovning upp.

Foto: PRESTON UTLEY

Ledare2024-05-27 18:48
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Det händer mycket i Katrineholm. Förenings- och näringsliv håller i kurser, evenemang och aktiviteter av olika slag. De som vill se en del av vad Katrineholm och kringbygderna erbjuder kan kika in på kommunens evenemangskalender på nätet. Där kan man se både smått och gott om kommande evenemang. 

Men oj! Bland ponnyridning, musikquiz och konstvandringar dyker plötsligt vinprovning upp.

Att restauranger håller i dryckesprovningar behöver inte vara fel. Det är ofta ett bättre alternativ än en del andra aktiviteter där alkoholen står i centrum. Fylleslag börjar vanligtvis inte med vinprovning – även om det inte ska uteslutas. Och att krogar vill engagera sig i dryckeskulturen är logiskt. Det har dock inte på en kommunal hemsida att göra.

Varför? 

Jo för att kommunen, i andra delar av sin verksamhet, samtidigt försöker erbjuda hjälp till personer som har missbruksproblem eller anhöriga till dem. Det kan handla om flera olika typer av beroende och bekymmer med alkohol, knark eller spel. Och det är bra att det via kommunens hemsida finns gott om länkar och kontaktuppgifter till aktörer och personer som har ansvar för dessa frågor. Exempelvis till Mercur. 

Och att Katrineholm fortfarande har avtal med Vårnäs behandlingshem utanför Vingåker är bra. Det öppna intaget där underlättar för människor att, utan att behöva ta omvägen om socialtjänsten, söka hjälp för missbruksbekymmer. Det kan alltså handla om människor som upplever sig ha betydande problem och som samlat kraft nog att ta tag i dem. Dessa människor får inte kommunen tappa bort. 

Att i det sammanhanget marknadsföra alkoholdrickande i samma eller närliggande kommunkanaler, paketerat med bild på vinglas och romantiserat språkbruk är osmakligt. De som söker stöd via kommunens sajt för alkoholproblem ska känna sig trygga i att de inte riskerar halka in på den sortens annonserade evenemang. Även de som gillar vinprovningar kan väl hålla med om detta? Kommunens uppdrag att motverka alkoholproblem och hjälpa dem som drabbas av beroende är viktigare.

Och nej, detta handlar inte om något smalt, litet eller avsides ämne. Antalet människor med alkoholberoenden är så många att de allra flesta av oss antagligen känner flera. I en studie från CAN från 2018 konstaterades det att omkring 4 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har ett alkoholberoende. 

Det skulle, omräknat till en vänlista på Facebook med sisådär 300 till 500 vänner, motsvara tolv till tjugo personer. Och det är antagligen lågt räknat. Många som har stora missbruksproblem faller ofta utanför den här sortens undersökningar. Skulle vi lägga till de som dricker så mycket att det utgör en tydligt ökad risk för alkoholrelaterade skador och sjukdomar blir siffran mycket större.

Kanske är detta en olycka i jobbet. Kanske inte. Liknande vinprovningskurs har legat ute på sajten tidigare i år. I en överskådlig granskning av evenemangskalendrarna i grannkommunernas Vingåker, Flen, Eskilstuna och Norrköping har ledarsidan inte kunnat se något liknande. Det är alltså knappast frågan om kommunal verksamhet att belysa när det är dags att vinprova. Om kommunens regler för kalendern inte diskuterats på senare tid – så är det dags nu.

Kommuner ska inte marknadsföra det den ska skydda människor ifrån. Hyckleri skulle det kallas.