Vi ska inte låsa in dömda i besöksrum

Sverige behöver fler fängelser. Det kräver både betong och armeringsjärn. Det kommer ta både mycket tid och pengar i anspråk.

Sverige behöver fler fängelser. Det kräver både betong och armeringsjärn. Det kommer ta både mycket tid och pengar i anspråk.

Foto: Joakim Serrander

Ledare2023-06-02 15:24
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Det rådet trängsel på Hällbyanstalten i norra Sörmland. Läget har blivit så ansträngt att besöksrum för anhöriga omvandlats till fångceller. Det berättade Peter Kjellin, chef på anstalten, nyligen i ett SVT-reportage

Det är allvarligt. Särskilt då Hällbyanstalten tar emot några av Sveriges mest riskfyllda intagna.

Enligt Kriminalvårdens statistik, som trillade ned i veckan, kan man se att Hällbyanstalten inte är unik. Överbeläggningen är utbredd. Dessutom ökar den. Sedan 2020 har den genomsnittliga beläggningen av de fasta platserna gått från 103 till 113 procent. Enligt SVT-reportaget har den genomsnittliga beläggningsgraden ökat till 117 procent i år. Hällbyanstalten ligger på 115 procent.

Beredskapsplatser ska vara tillfälliga lösningar på kortvariga problem. Men kortvarigt har nu blivit flerårigt. De akuta lösningarna har blivit permanenta platser.

Att pressa in fler människor på samma yta, bland annat genom att trycka in två sängar i varje cell, är problematiskt. Risken för bråk ökar kraftigt. Innehav av narkotika eller otillåtna redskap blir svårare att knyta till enskilda intagna i rum med två sängar. Arbetsmiljön försämras och försvårar i förlängningen också personalrekryteringen.

Allt detta slår mot säkerheten. Förutsättningarna att arbeta återfallsförebyggande försämras också. Kriminalvården konstaterade nyligen att den ökande överbeläggningen slår hårt mot myndighetens förmåga att förebygga återfall. Det gynnar ingen. Dessutom har Kriminalvården också framfört att regeringens planerade straffskärpningar kommer att kräva upp till 16 nya stora anstalter och några tusen till anställda.

Har regeringen någon plan för hur denna platsökning ska gå till? Det undrade Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi (S) på Expressens debattsida nyligen. Det är en befogad fråga. Politiker, som har anspråk på att vara seriösa måste kunna svara på frågan. Än så länge lyser regeringen med sin frånvaro i diskussionen.

Byggplaner av denna storlek kan dra ut på tiden på grund av marktvister och tillståndsprocesser. Dessutom är det dyrt att bygga nytt. Betong och armeringsjärn är inte billigt.

Samtidigt kan man undra vilka idéer Socialdemokraterna har. Utvecklingen med högre beläggningsgrad syntes i siffrorna redan under deras styre. Även S har drivit fram de straffskärpningar som i dag fyller på fängelserna. Fler än den M-ledda regeringen behöver förklara vad som ska göras och hur det ska gå till.