Hafsa inte med beslutet om skolan i Strångsjö

Katrineholms kommun ska inte skarva med undervisningen i sina skolor. Men inte heller bör de lägga ner småskolor hur som helst.

Katrineholms kommun ska inte skarva med undervisningen i sina skolor. Men inte heller bör de lägga ner småskolor hur som helst.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare2022-11-25 11:58
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Orsakerna till var människor bor kan vara olika. Men för de som planerar att bilda familj, eller redan har barn, är skolan a och o. Frågan de ställer sig är: Hur bra är närmaste förskola och grundskola?

Därför kan inte kommunerna slarva med vare sig sina skolors närhet eller skarva med undervisningens kvalitet. Att Katrineholms skolförvaltning nu skjuter upp utredningen om Strångsjöskolan till och med januari är därför mycket bra. De två veckor förvaltningen skulle ha på sig kunde ju knappast vara nog. Skolutredningen skulle annars ha varit klar redan i torsdags.

Huruvida skolan i Strångsjö helt, delvis eller alls ska läggas ner måste föregås av gott underlag, men också riktig politisk debatt. Det är ett beslut som inte ska hetsas fram. Det är därför bra att man nu sänker hastigheten i beslutsprocessen. Risken är annars att man kanske lägger ner en skola som längre fram skulle komma till nytta och som gör Strångsjöorten, men också Katrineholms kommun mindre intressant för inflyttare. Eller att man behåller en skolverksamhet, som tar en större bit av budgeten utan att man kan leverera goda skolresultat.

När beslut väl fattas måste politikerna redogöra noggrant för grunderna för deras slutsats. Befolkningsprognoser är inte allt, även om det spelar roll. Ska skolan bli kvar måste majoriteten förklara hur de tänker locka behöriga lärare till skolan, så att elevernas undervisning inte drabbas.

Skrotar kommunen Strångsjöskolan, eller ”bara” dess mellanstadium, måste politikerna dessutom motivera vad som blir bättre av att sätta Strångsjöbarnen i skolorna i Katrineholm.