Gör det lättare för Vingåker att ta emot ukrainare

Det är inget fel på svenskarnas vilja att hjälpa ukrainska flyktingar. Tyvärr kan det inte sägas om Sveriges system för mottagande av dem.

Det är inget fel på svenskarnas vilja att hjälpa ukrainska flyktingar. Tyvärr kan det inte sägas om Sveriges system för mottagande av dem.

Foto: Björn Lindgren/TT

Ledare2022-04-07 19:09
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

31 mars var 42 532 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem. Det är en blandning av asylsökande och ukrainare som fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd.

299 av dem befann sig i Vingåkers kommun. Det är sju promille av samtliga. Inte så mycket kan tyckas men likväl åtta-nio gånger högre än Vingåkers andel av Sveriges befolkning.

Här måste man hålla tungan rätt i mun. I ett läge där Migrationsverket har brist på bra boenden gäller det att använda dem som finns. Försök att ta bort befintliga boendeplatser, som vissa Vingåkerspolitiker vill, är ansvarslöst och kortsynt. En kommun som Vingåker behöver alla nya invånare som den kan få, särskilt personer i arbetsför ålder.

Å andra sidan är det viktigt att asylsökande och nyanlända inte tvingas bo i huvudsak i små kommuner med svaga arbetsmarknader.

Men det är likväl dit politiken driver. Regeringens inriktning att avskaffa eget boende under asyltiden (EBO) gör att fler personer hamnar på anläggningsboenden på mindre orter. För det är där det finns plats, särskilt vid tidpunkter då det kommer många skyddsbehövande. 

I dag bor över 60 procent av de inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem i eget boende. För ukrainarna är andelen 67 procent. Det är lätt att föreställa sig vilket boendekaos Sverige hade haft utan EBO.

Eftersom riksdag och regering inte vill ge ukrainare uppehållstillstånd för bosättning, som till andra flyktingar, gäller inte den nya bosättningslagen. Kommunerna blir inte skyldiga att erbjuda ukrainarna bostäder av rimlig standard. De fördelas därmed inte jämnt över landet med hänsyn tagen till bland annat kommunens storlek och arbetsmarknad.

Och ju längre tid som går med detta felkonstruerade system desto svårare blir det att göra rätt. Hur ska en liten kommun exempelvis kunna ordna studier på grundnivå för flera hundra ukrainare som plötsligt får rätt att läsa SFI, vilket de i dag saknar? Om ukrainarna i småkommun X är, säg, 300 nu, kan de bli 600 eller 1 000 vid den tidpunkt då politikerna kommer på att dessa människor får ett uppehållstillstånd som ger dem möjlighet att bygga sig ett liv i Sverige.

Så välkomna skyddsbehövande – överallt. Men behåll EBO som slussar många av dem till storstadsområdena. Och ge alla flyktingar samma villkor för att bo i vårt land, så att etableringen blir snabbare och alla kommuner får dela på ansvaret.