Glöm inte brotten nÀr det tÀvlas i diktaturer

NÀr det Àr dags för backhoppning i Peking bör Sveriges diplomater och ministrar stanna hemma.

NÀr det Àr dags för backhoppning i Peking bör Sveriges diplomater och ministrar stanna hemma.

Foto: Poppe, Cornelius

Ledare2021-12-12 21:05
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

Kinaregimens förföljer och fÀngslar minoritetsgruppen uigurer. Det fÄr inte gömmas undan nÀr vinter-OS gÄr av stapeln i Peking i februari.

Det Ă€r dĂ€rför USA, Australien och flera andra lĂ€nder riktar en sĂ„ kallad ”diplomatisk bojkott” mot evenemanget. Diplomater och ministrar ska inte vara pĂ„ plats. I Sverige har frĂ„gan ocksĂ„ blivit aktuell. Utrikesutskottets vice ordförande Hans Wallmark (M) har i en frĂ„ga till utrikesminister Ann Linde uppmuntrat till att följa det amerikanska exemplet.

Sverige bör ansluta sig till bojkotten. Det Àr en frÄga den svenska regeringen bör kunna svara rakt ja pÄ. Flera representanter i riksdagens partier har visat stöd till ett sÄdant besked (9/11 TT). SkÀlen att pÄ statsnivÄ delta i spelen i detta förföljarland Àr inte starka nog. Det Àr det minsta ett demokratiskt land kan göra för att markera mot brutaliteten i Xinjiang och det hÄrdnande greppet om Hong Kong.

För Sveriges del Àr kidnappningen och fÀngslandet av den svenska bokförlÀggare Gui Minhai ett gott argument i sig. Den kinesiska statens anklagelser mot honom kan inte tas för sanna. Inte heller bör Sverige godta pÄstÄenden om att hans svenska medborgarskap förverkats. Han bör slÀppas pÄ fri fot och tillÄtas lÀmna landet.

Samtidigt bör politikerna inte förvÀnta sig nÄgra stora effekter av en sÄdan bojkott. Vem minns liknande markeringar inför vinter-OS i Sotji 2014? Verkligt inflytande ligger i hÀnderna pÄ Internationella Olympiska Kommittén (IOK). Det Àr den organisation som gav Kina vinter-OS frÄn början. Ledningen kunde dessutom ha tagit evenemanget ifrÄn landet nÀr omfattningen av förföljelserna i Xinjiang stod klar.

SÄ blev det inte. IOK vill mest att allt ska rulla pÄ utan brÄk och slÀtar gÀrna över. Det Àr vad som kan förvÀntas av en organisation dÀr röster frÄn olympiska kommittéer i censurdiktaturer har samma inflytande som de i demokratiska lÀnder.

Det Àr ett mönster som gÄr igen i FIFA som gett fotbolls-VM 2022 till Qatar.

I Qatar dör och skadas mÀngder av migrantarbetare allvarligt nÀr arenor, vÀgar och hotell byggs inför det som ska bli en sportfest för andra. Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) har inte varit okritiskt till situationen i Qatar och har stÀllt en del "krav" pÄ VM-organisationer och Qatar-regimen. Mycket handlar om att förbÀttra situationen för gÀstarbetarna i landet. Men Àven att journalister och HBTQ-personer ska skyddas frÄn landets förtryckande lagar. Det Àr inga dÄliga saker och SvFF:s engagemang ska uppmuntras.

Men vilka konsekvenser som vÀntas Qatar om inte kraven uppfylls Àr oklart. Och Àven om Qatar skulle uppfylla dem: vad hindrar Qatar frÄn att förtrycka inhemska journalister och HBTQ-personer under VM? Och nÀr evenemanget Àr över Àr det tillbaka till samma gamla ordning.

VÀrt att pÄminna Àr att Àven reklamköpare och tv-bolag har tid att tÀnka om till fotbollsturneringen. De kan stÀlla krav och dra sig ur om de inte uppfylls.