Svordomarna gick tätt under polisens trafikvecka i Sörmland. Som aviserat i tidningen tog sig polisen ut på vägarna för kontroll av hastigheterna. Vid kontrollerna fick en del fortkörare böter, andra förlorade sina körkort för grövre hastighetsöverträdelser.
Det är bra att polisen prioriterar fortkörningen. Detta konstaterades också på den av Trafikverket årligt arrangerade resultatkonferensen om trafiksäkerhet, som sändes live den 16 april.
Under konferensen presenterade trafiksäkerhetsanalytiker från Trafikverket delresultat från Trafiksäkerhetsrapporten, som är ett samarbete mellan Transportstyrelsen, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och Trafikverket. Bland annat konstaterade de att antalet utfärdade böter i trafiken under flera år minskat kraftigt, men 2019 ökade det återigen, något som av analytikerna tog som intäkt för att fortkörningen nu kanske tas på större allvar. Om så är fallet är oklart, men det är en viktig åtgärd för att komma åt fortkörarna.
I övrigt konstaterade analytikerna att antalet omkomna i trafiken har halverats på 20 år, samtidigt som trafiken har ökat. Och även om 2018 var ett mörkt år med oförklarligt många omkomna, 324 personer, är den generella utvecklingen positiv. Olyckor med dödligt utfall har dock ökat i kategorin lätt lastbil och mötesolyckor med tung lastbil.
Sverige har gjort mycket för att sänka hastigheten på vägarna. Men mer finns att göra. Fler sträckor med en maxhastighet på 90 kilometer i timmen kan sänkas till 80, vilket kan minska risken för dödlighet i trafikolyckor med omkring 40 procent.
Även så kallade mötesfria vägar ger god effekt. Vägen breddas, mitträcke förs upp och omkörning blir möjlig utan risk för mötesolycka. Under 2019 byggdes knappt 8 mil av denna vägtyp i Sverige. Det är för lite. Väg 53 mellan Eskilstuna och Nyköping skulle behöva en sådan upprustning, vilket kan ge säkrare färder och knyta södra och norra Sörmland närmare varandra.
Säkrare bilar är också viktigt. I detta avseende ser det bra ut, 90 procent av den totala försäljningen av nya bilar sedan 2015 är av den högsta krocksäkerhetsklassen. Det finns dock många bilar kvar i trafiken som är producerade 1999 eller tidigare. Dessa bilar är med vid omkring 20 procent av alla dödsolyckor i trafiken.
Även det egna ansvaret tål upprepas. Det är viktigt att hålla avstånd till bilen framför. Detta slarvas det med och kan få ödesdigra konsekvenser. Kör inte fortare än tillåten maxhastighet och anpassa hastigheten vid dålig sikt eller väglag.
Förra året avled 221 personer till följd av trafikolyckor. Sveriges delmål i nollvisionen innebär att antalet döda i trafiken 2020 ska hamna under 220, och vi är bra nära.