Försvaret av det öppna samhället får inte vika en tum

Under torsdagen höll regeringen en pressträff för att informera om det försämrade säkerhetsläget: Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen, statsminister Ulf Kristersson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M) och (th) rikspolischef Anders Thornberg.

Under torsdagen höll regeringen en pressträff för att informera om det försämrade säkerhetsläget: Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen, statsminister Ulf Kristersson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M) och (th) rikspolischef Anders Thornberg.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2023-08-18 12:25
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Säkerhetspolisen (Säpo) har beslutat att höja terrorhotnivån i Sverige från tre till fyra på en femgradig skala. Beskedet innebär att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat har gått från att vara förhöjd till hög. Sverige har gått från att betraktas som ett legitimt mål för terrorattentat till att betraktas som ett prioriterat mål. 

För den som har hängt med i den säkerhetspolitiska debatten på sistone kom beskedet inte som någon överraskning. I slutet av juli meddelade Säpo att säkerhetsläget försämrats. Hoten mot landet har ökat inte minst i spåren av koranbränningarna, som fungerat som en accelerator för att elda på massiva desinformationskampanjer som under en längre tid bedrivits mot Sverige. Kampanjer, som har gått ut på att förändra Sverigebilden: från ett tolerant land till ett land som är fientligt inställt mot Islam och muslimer. 

Ett annat sätt att uttrycka det är att det svenska fria och öppna samhället är under attack.

Det finns en rad organisationer, partier och stater som ligger bakom kampanjerna. Det handlar om aktörer med koppling till våldsbejakande islamism, partier och politiker i Mellanöstern som passar på att plocka inrikespolitiska poäng genom att hetsa mot Sverige. Eller stater som Ryssland som kan vinna utrikespolitiska fördelar genom att låta statskontrollerade arabiskspråkiga medier sprida lögner om Sverige. 

Men vad de än har för motiv har desinformationskampanjerna med falska budskap – om att angrepp på muslimer sanktioneras av staten och att muslimska barn kan kidnappas av socialtjänsten – varit framgångsrika. De har dessutom lett till att hotet från individer inom den våldsbejakande islamistiska miljön har ökat.

Hoten kan finnas nära. I början av april genomförde Säpo och polisens insatsstyrka en gryningsräd mot flera adresser i Strängnäs, Eskilstuna och Linköping. Fem personer greps misstänkta för stämpling till terrorbrott. Fyra av dem häktades och släpptes nyligen på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Även om hotläget är höjt uppmanas vi att leva som vanligt – om än med en högre vaksamhet på vår omgivning. Vi behöver också uppmärksamma myndigheternas information. Det är kloka råd. Beslutet att höja terrorhotnivån ska ses i ett strategiskt och långsiktigt perspektiv. Det kommer med andra ord att dröja innan nivån åter sänks. 

En sak är dock säker. De som genom desinformation och terrorhandlingar vill förändra vårt samhälle och ta ifrån oss våra grundläggande fri- och rättigheter får inte lyckas. Det är nu vi måste stå upp för och värna de principer som utgör grunden för demokratin. 

De som kräver förändring genom att sprida desinformation kommer inte att nöja sig med att vi ger dem ett lillfinger. De är i grunden emot alla de fri- och rättigheter som gör Sverige till ett av världens bästa länder att leva i – oavsett vilken religion, kön, hudfärg eller sexuell läggning man har.