Fall inte för pensionspopulism

Håll ihop pensionsgruppen – det är det långsiktigt bästa för pensionerna.

Pensionerna ska hålla en rimlig nivå, men den som ändrar i detta måste också ta ansvar för helheten.

Pensionerna ska hålla en rimlig nivå, men den som ändrar i detta måste också ta ansvar för helheten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2022-02-01 05:49
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Tusen spänn mer, skattefritt, för pensionärer med de lägsta pensionerna, var gårdagens utspel från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det ska göras i form av ett garantitillägg inom bostadstillägget, inte höjning av pensionen i sig. 

Utspelet är en följd av förhandlingarna som gjorde att Vänsterpartiet släppte fram en S+MP-regering ifjol. Det finns ingen majoritet för förslaget i riksdagen. Det är valår. Det är ett utspel. Det kostar 9.4 miljarder för nästa år och är inte finansierat. Och det är ett sätt att försöka runda pensionsgruppen, de sex partier som tar ett långsiktigt ansvar för pensionssystemet. 

S, MP och V vill ändra i bidragen via statsbudgeten, eftersom V inte är med och tar ansvar för pensionerna som helhet.

Varje år avsätts 16,5 procent av din pensionsgrundande inkomst till den allmänna pensionen. Ytterligare 2,5 procent sätts av till premiepensionen. För de allra flesta är detta pengar som betalas via arbetsgivaren. Pensioner som lovas bort i dag måste betalas framöver, av alla som jobbar eller får a-kassa. Om man lovar för mycket, då riskerar hela ordningen att falla. Följt av panikbromsningar och hårda nedskärningar. När det skadar som mest.

Det är en rimlig ordning att det man betalar in också avgör storleken på pensionen. Det ska göra skillnad. Den lägsta pensionen måste samtidigt hålla en skälig nivå. Förändringar bör därför vara formade ur helheten, inte via lösryckta bidragsutspel. Det återhållsamma är svårsmält, men likväl en dygd.

Just därför är de långsiktiga överenskommelserna för framtidens pensioner   nivåer, gränser och finansiering   så viktiga. Därför finns pensionsgruppen, med Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Håll ihop den. Svaja inte. Ta ansvar för helheten.

Uppdatering 1 februari: Miljöpartiet har ingått i pensionsgruppen när partiet satt i regering, men är inte formellt med i denna.