I veckan släppte Amnesty International rapporten ”Out of control” som pekar på att tre företag inom EU säljer övervakningsteknik till Kinas säkerhets- och underrättelsetjänster. Sverigeplacerade Axis Communications är ett av dem. Rapporten släpptes dagen innan veckans samtal i Bryssel om nya regler för export av sådan teknik till auktoritära regimer.
Övervakning kan användas i olika syften, men måste vara väl motiverade. Men när det gäller auktoritära regimer finns det skäl att vara vaksam. Sådan teknik i händerna på diktaturer används inte sällan i förtryckande syfte. Vilket Kina också gör. Landets miljardstora befolkning är dagligen utsatt för en omfattande övervakningsapparat, bland annat genom hundratals miljoner kameror.
Både franska Idemia och nederländska Noldus hävdar att deras produkter inte används vid människorättsbrott. Axis Communications säger att de genomför kontroller på sina kunder för att se hur produkterna används, men medger samtidigt att övervakningsutrustning kan användas i illasinnade syften. Det kan vara svårt att kontrollera hur produkterna används när de väl kommer i kundens ägo. Men det gör inte att företagen kan ignorera kritiken. Kinas kontrollapparat och förtryck är välkända.
Amnestys undersökning visar också hur Axis Communications närmast skryter om sitt arbete med Kinas övervakning. På sin hemsida skriver de att det i en av Kinas städer, Guilin, varit med och ökat antalet övervakningskameror från 8 000 till 30 000. Amnesty menar att företaget inte gjort något för att hindra att deras produkter används i förtryckande syfte.
Undersökningen visar också att Noldus har sålt teknik till Kina för att användas i Xinjiang, västra Kina, där regimen utövar brutalt förtryck av folkgruppen uigurer. En del av tekniken har använts på universitetsområden. Men enligt Amnesty och andra människorättsgrupper har diktaturen ett stort övervakningssystem i provinsen, med kameror som samlar in data på ansikten, men samlar också in DNA. Europeiska företag ska inte understödja sådant.
Med tekniken kan Kinas säkerhetstjänster övervaka opposition, men också förfölja provinsens muslimska minoriteter. Över en miljon uigurer, kazaker och andra muslimska minoriteter har låsts in i interneringscenter av den kinesiska diktaturen. De som lyckats fly vittnar att de bakom höga stängsel, murar och beväpnade soldater övervakas dygnet runt, bland annat av övervakningskameror.
Politiken behöver göra sitt för att hindra att svensk och europeisk övervakningsteknik används av förtryckarstater i deras jakt på oppositionella. Europeiska företag har också ett ansvar. Är företag osäkra på om deras teknik kan användas i syfte att förtrycka eller förfölja oliktänkande och minoritetsgrupper finns det ett enkelt sätt att försäkra sig om att så inte sker: avstå affären.