EU måste sluta betala till den ryska krigskassan

Gazproms huvudkontor i S:t Petersburg. Försäljningen av naturgas och olja är oumbärliga för den ryska statskassan – och för landets erövringskrig i Ukraina.

Gazproms huvudkontor i S:t Petersburg. Försäljningen av naturgas och olja är oumbärliga för den ryska statskassan – och för landets erövringskrig i Ukraina.

Foto: Dmitri Lovetsky

Ledare2022-03-24 18:50
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Inför fler sanktioner mot Ryssland. Den uppmaningen fanns i Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tal till Sveriges riksdag på torsdagen. Det behövs för att freden ska komma snabbare, menade han.

Zelenskyj har rätt. Det gäller framför allt den ryska exporten av olja och naturgas. Försäljningen fyller på den ryska krigskassan och står för mer än en tredjedel av den landets federala budget.

Därför var det anmärkningsvärt att riksdagen bara någon timme före Zelenskyjs tal avvisade ett krav på att Sverige och EU ska säga nej till rysk olja och gas.

Det handlar om ett förslag till utskottsinitiativ i näringsutskottet som hade lagts av Miljöpartiet. Riksdagen föreslogs tillkännage för regeringen ”att stoppa all energiimport från Ryssland till Sverige omedelbart” och ”att på EU-nivå driva ett stopp för all energiimport från Ryssland”.

I den mån Sverige har ett utrymme att fatta sådana beslut utanför den EU-gemensamma handelspolitiken, bör det göras. Sverige bör också ingå i den krets EU-länder som driver samma linje i unionen.

Enskilda EU-länders beroende av rysk fossil energi – främst naturgas – är förstås betydande. Att avstå från den kommer att innebära svåra ekonomiska påfrestningar för dem, samtidigt som energipriserna blir högre för alla.

Men det gäller även att se vad som ligger i potten. Detta är en existentiell fråga inte bara för Ukraina utan för hela vår kontinent. 

Det ligger i allas intresse att Ryssland förlorar sin förmåga att bedriva krig, att Ukraina klarar av att stå emot aggressionen. Det är viktigt att så mycket som möjligt av landet skonas från förstörelse och att så många ukrainare som möjligt slipper lämna sina hem. 

En ukrainsk seger som leder till ryskt regimskifte bör ses som ett mål för hela den fria världen. Så länge Ryssland fortsätter styras av Vladimir Putin och har en intakt krigsmakt kan inget europeiskt land känna sig säkert.

Det går också se det ur en annan infallsvinkel. Sverige och EU kan redan nu anses befinna sig i krig med Ryssland, även om det enbart är ukrainare som står i stridslinjen. 

Vi står helt och fullt på Ukrainas sida. Vi har varit med och utbildat ukrainarna för just detta krig. Vi förser Ukraina med vapen och annan försvarsmateriel. Vi har redan infört kraftfulla sanktioner mot Ryssland – ett led i vår krigföring.

Att samtidigt fylla på fiendens krigsbudget är direkt förkastligt.