Ett avslöjande som ger resultat

I flera år har anonyma personer fått orera fritt på rasistiska och främlingsfientliga sajter och sprida sitt hat mot invandrare och flyktingar i allmänhet och "muslimer" och "negrer" i synnerhet.

Ledare2013-12-18 05:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

För vilken människa som helst har det varit helt uppenbart att mycket av det som skrivs på Avpixlat, Moderna tider och Exponerat är ett lagbrott och hets mot folkgrupp. Ändå har de fått hålla på utan att polisen och rättsväsendet agerat med den kraft och tydlighet de borde.

Därför behövs Expressens granskning som avslöjar att bland de allra flitigaste hatspridarna återfinns såväl politiker, som de vi brukar kalla för etablerade samhällsmedborgare.

Alltså långt ifrån den allmänna bilden att det "bara" skulle vara främlingsfientliga unga, arga och misslyckade män som är aktiva på hatsajterna.

I förra veckan var Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och höll lunchföredrag på Katrineholms-Kuriren. Under två timmar pratade han engagerat om den klassiska kvällstidningen ur många perspektiv.

Oroa, roa och beröra är några av de värdeord som tidningens publicistiskt ansvarige lyfter fram som bas i det journalistiska arbetet.

För en del av er förknippas kanske kvällstidningen mest med lättsam journalistik, men verkligheten är att Expressen startades för 69 år sedan bland annat för att motverka nazistiska strömningar. Att bekämpa främlingsfientlighet är också i dag en av Expressens viktigaste uppgifter, precis som det är för Katrineholms-Kuriren.

I ljuset av det ska man se Expressens senaste avslöjande av politiker och andra som är väletablerade i samhället och som skrivit invandrarfientliga och sexistiska kommentarer bakom dolda alias på nätet. Hatinlägg som nu utreds av polisen.

Att tala om avslöjandet som att Expressen skulle lägga upp ett åsiktsregister är befängt. Av de 55 000 användarkonton som finns så har tidningen namngivit 16 personer, flera med politiska uppdrag. En mycket liten grupp, men som är central i näthatandet.

Personer som säger en sak offentligt, samtidigt som de anonymt uttryckt åsikter på hatsajter där de hyllar massmördaren Anders Behring Breivik, som tycker det är bättre att flyktingbarn dör, att det är okej att sparka på tiggarnas insamlingsburkar, eller som skriver "Hade verkligen Adolf så fel?"

Efter Expressens avslöjande om näthatet, på sajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat, har två företrädare för Sverigedemokraterna lämnat sina poster och åtta andra står under intern utredning i partiet. Dessutom har en kommunal chef i Landskrona omplacerats.

Det är intressant att se hur dessa "nättroll" förvandlas från högljudda anonyma hatare till små figurer när de ska försöka förklara varför de skrivit som de gjort när de trodde de var anonyma. Naturligtvis är det ett stort allmänintresse att få veta vilka politiker som säger en sak offentligt, men som driver en helt annan linje när de är anonyma opinionsbildare. 

För här handlar det inte om vanlig politisk debatt, utan om extrema åsikter som nu utreds av polisen för lagbrott, eftersom hets mot folkgrupp är förbjudet. Det är bra att polisen äntligen agerar! Det hade de inte gjort utan Expressens och frilansjournalisterna i Researchgruppens avslöjande. Polisen och rättsväsendet behöver bli betydligt aktivare här.

För oss som var tonåringar på 1970-talet var solidaritet ett honnörsord. Svenskarna brann för att hjälpa människor som hade det svårt, både i Sverige och på andra håll i världen. Det var något fint. 

Och så tror jag att det är fortfarande. De allra flesta svenskar vill gott! Men de som hatar hörs så mycket mer nu än de gjort tidigare och så finns det nätsajter som uppmuntrar hat och främlingsfientlighet. Här gäller inte de vanliga reglerna för vad som får skrivas och publiceras. Ingen ansvarig utgivare tar ansvar för innehållet på sajterna.

Också i andra avseenden går publiceringarna alldeles för långt. Människor, såväl brottsoffer som brottslingar namnges, personer med olika sexuell läggning förföljs och ifrågasätts, kända och okända personer förtalas och kränks.

Också vi på tidningar som har en ansvarig utgivare, märker av att tonläget i samhället har förändrats och blivit råare. I insändare och debattinlägg angrips både grupper och individer på ett skrämmande sätt. När jag till exempel i krönikor i tidningen tagit upp de främlingsfientliga stämningarna här hemma i Katrineholm, så har jag hängts ut på hatsajterna och mejlboxen har fyllts med anonymt hat mot mig personligen. Liknande erfarenheter har lokala politiker och debattörer.

Men det har också kommit muntra tillrop, välformulerade inlägg om medmänsklighet och att vi, alla goda krafter, ska höja våra röster och visa att vi är många. För det är vi.

Det inger hopp inför framtiden!