En galning med gevär är farligare än en galning utan

Ledare 26 maj 2022 17:58
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Massmord i skolor, köpcenter och på andra offentliga platser är inte uteslutande ett amerikanskt fenomen. Sådant förekommer över hela världen, också i Sverige.

Men i inget annat land inträffar det så ofta som i USA, hur man än räknar. Nu senast i tisdags i en skola i staden Uvalde i Texas. 21 personer, varav 19 barn, mördades. Tio dagar tidigare dödades tio personer i ett snabbköp i Buffalo i delstaten New York.

Vid båda massmorden sköt gärningsmännen med halvautomatiska gevär som liknar dem som användes av Anders Behring Breivik i terrorattentaten i Norge 2011. De gör det möjligt att avlossa många skott i tät följd med god träffsäkerhet på relativt långt håll.

 

Det heter ofta att vapnen i sig inte dödar. Det stämmer. Massmord av det här slaget förutsätter flera beståndsdelar som psykisk ohälsa, hatideologi, vapenfetischism, dödskult. Massmordet i Buffalo hade ett tydligt rasistiskt motiv.

Men kampen mot detta fenomen kan inte stanna vid att arbeta med vissa av dessa problem men lämna andra orörda. En galning som går under radarn är helt enkelt farligare med skjutvapen än utan. 

 

Det är dock inte så en kritisk massa amerikanska politiker väljer att se på saken. Ett land som länge haft ett slappt förhållningssätt till civilas beväpning har tagit stora kliv i ytterligare fetischisering av vapnen. 

Federala lagar om obligatoriska bakgrundskontroller har stoppats av lagstiftare, samtidigt som många delstater har lättat på sina vapenlagar. Det handlar bland annat om rätten att bära vapen på offentlig plats, öppet liksom dolt, ofta utan att behöva något särskilt tillstånd.

 

Denna utveckling underblåses av olika villfarelser. En vanlig föreställning som odlas av vapenlobbyn, som verkar i symbios med den vapenindustri som har civila som målgrupp, är att fler beväpnade medborgare utgör skydd mot bland annat masskjutningar.

I själva verket är framgångsrikt självförsvar med hjälp av vapen mycket ovanligt, till skillnad mot vapenstölder från privatpersoner, liksom självmord och mord med legalt införskaffade vapen.

 

Väldigt lite tyder på att den amerikanska synen på vapen sprider sig till övriga västvärlden. Inte desto mindre är det viktigt med en restriktiv reglering av exempelvis innehav av halvautomatiska gevär med tillhörande magasin också i Europa och Sverige. Balanspunkten mellan säkerhet för allmänheten och bekvämlighet för sportskyttar får inte flyttas till förmån för det senare.


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Kristinas dröm går i uppfyllelse i Regnmyra • "Kommit igenom ett nålsöga" • Har haft hjälp av rutinerad mordutredare

Kristinas dröm går i uppfyllelse i Regnmyra • "Kommit igenom ett nålsöga" • Har haft hjälp av rutinerad mordutredare
Ämnen du kan följa