Det är inte för sent med nya takter i Katrineholm

Kommunalråden Johan Söderberg (S) och Christer Sundqvist (M) samt Anneli Hedberg ordförande Socialdemokraterna och Christoffer Öhqvist ordförande Moderaterna lade på måndagen fram Katrineholmsmajoritetens förslag på ny kommunplan.

Kommunalråden Johan Söderberg (S) och Christer Sundqvist (M) samt Anneli Hedberg ordförande Socialdemokraterna och Christoffer Öhqvist ordförande Moderaterna lade på måndagen fram Katrineholmsmajoritetens förslag på ny kommunplan.

Foto: Alice Staaf

Ledare2022-12-12 18:34
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Högt tempo i kommunpolitiken kan vara en bra sak. När det bränner till kan snabba beslut vara nödvändiga. Inte minst i krislägen.

Men i den kommunpolitiska vardagen kan ett högt tempo stjälpa mer än det hjälper. Politiska beslut som kan ha långsiktiga konsekvenser för invånare och viktiga verksamheter bör inte fattas i hast. Alldeles för ofta underskattas betydelsen av noggrann utredning, granskning och offentlig debatt. Både sådant som lyfts av opposition och i lokalpress. Fallgropar kan undvikas, detaljer förfinas och helheten förbättras. Det är en sorts öppenhet som borde uppmuntras – inte försvåras. 

Därför är Katrineholmsmajoritetens hantering av sitt förslag på en ny kommunplan för kommande mandatperiod en osund historia.

På måndagen lade Socialdemokraterna och Moderaterna i Katrineholm fram sitt förslag på kommunplan för 2023-2026. Innehållet i en sådan har sällan stor politisk sprängkraft. Inte heller denna gång var det särskilt mycket nytt eller hett i förslaget. Tonvikten läggs på majoritetens ambitioner för kommunen de närmaste åren. Hur ska Katrineholm vara en intressant plats att bo på och jobba i? Hur ska kommunen vara en attraktiv arbetsgivare? Och så en och annan plan för nybyggen i Katrineholms kommun. Detta ska sedan följas upp med jämna mellanrum under mandatperioden.

Innehållsmässigt finns visserligen sådant som kan och bör dissekeras. Vad som fattas finns det också skäl att fundera över. Men denna gång är det inte majoritetens ambitioner som ledarsidan kritiserar. Det är Socialdemokraternas och Moderaternas syn på öppen debatt.

På onsdag ska kommunstyrelsen ta ställning till majoritetens förslag på kommunplan. Men själva dokumentet fick inte de andra partierna ta del av förrän på måndagen. I kallelsen som gick ut på torsdagen förra veckan fanns det inte heller någon kommunplan bifogad. Det som fanns var knappt ett försättsblad. 

Resultatet: Oppositionen har bara ett par dagar på sig att sätta sig in i kommunplanens alla detaljer. Samtidigt skulle de hinna med både ett extra kommunstyrelsemöte och fullmäktige under måndagen. Tycker Socialdemokraterna och Moderaterna att det är tillräckligt med tid för att bilda sig en uppfattning om planens innehåll?

Visst ska kraven på oppositionen också vara höga. Och kritik av förslaget finns det visserligen tid för innan beslut ska fattas i fullmäktige i januari. Men oklart är det varför beslutet måste fattas i kommunstyrelsen nu, och inte i början på nästa år. Planen borde debatteras och granskas noggrant – inte skyndas fram.

Och varför har det dröjt till först nu innan kommunplanen blivit klar? Socialdemokraterna och Moderaterna har varit överens om att styra tillsammans sedan ett par månader tillbaka. Kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) är förvisso hyfsat ny vid rodret, men samarbetet mellan M och S är inte nytt.

Johan Söderberg är mer hänsynsfull mot oppositionen än sin företrädare. Men den tidigare kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlströms (S) takter känns igen. Hans pensionering innebar en chans till nystart. Det är en chans majoriteten bör ta. Det vore bra för den politiska debatten i Katrineholm.