Borgerligt poserande saknar verkligt värde

Katrineholms-Kuriren kommer fortsätta verka i den frisinnade och liberala anda som den gjort i över hundra år. Det gäller även grundaren Knut Hellbergs ideal om nykterhet.

Katrineholms-Kuriren kommer fortsätta verka i den frisinnade och liberala anda som den gjort i över hundra år. Det gäller även grundaren Knut Hellbergs ideal om nykterhet.

Foto: Arkivbilder/Niklas Otto Olsson

Ledare2023-04-13 18:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår del av Sörmland. Så har jag ofta valt att beskriva Katrineholm, Vingåker – men också Flen. För även om det sinsemellan kommunerna finns mycket som skiljer dem åt. De har utöver den geografiska närheten också mycket gemensamt.

Likt många andra kommuner kämpar de tre med befolkningsunderlaget. En åldrande befolkning kräver mer och bättre äldreomsorg. Behovet av fler händer i branschen samtidigt som kraven i äldreomsorgen ökar. Med sjunkande befolkningssiffror där det inte flyttar in nya invånare, eller föds särskilt många nya ungar, ja då blir det ännu svårare.

För Katrineholm har dessa befolkningssiffror sett bättre ut under ett antal år. Men har nu nyligen trillat ned betydligt. Likt Flen och Vingåker, blöder nu också Katrineholms kommun i invånarantal.

Att förmedla den sortens dysterheter är inte till för att försura bilden av våra kommuner. Det är för att belysa, upplysa och emellanåt varna. Både politiker och medborgare behöver påminnas om dessa grundläggande utmaningar. Ser man detta kan utvecklingen vändas eller i alla fall leda till att politiker inte fattar beslut som förvärrar läget.

Det är också därför jag, i min roll som politisk redaktör, håller dörren öppen för diskussion. Trösklarna för läsare, politiker och tjänstemän att kontakta ledarredaktionen ska vara låga. Jag ser gärna repliker från de som tycker annorlunda än ledarsidan eller vill nyansera ett ämne. Förutsatt att det är sakligt. 

Genom öppen och frejdig debatt kan politiken bli bättre och människor upplysas om var politiker och partier står i olika frågor. Men medborgarna kan också bilda sig en egen uppfattning om saker och ting. Lokalpolitiken mår bra av den sortens diskussioner och demokratin fungerar som bäst när det är ett verkligt meningsutbyte sker mellan människor.

Det är av samma skäl som ledarsidan emellanåt tar in gästkrönikörer, som inte alltid delar ledarsidans åsikter. Det breddar debatten och lyfter andra perspektiv för läsarna.

Avslutningsvis: I över hundra år har tidningen varit en frisinnad och liberal röst i vår del av Sörmland. Tidningens grundare Knut Hellberg såg farorna i alkoholen i sin uppväxts Eskilstuna. Det utgör grunden för ledarsidans nykterhetsideal. 

Ledarsidans liberalism innebär inga lojaliteter till partier som påstår sig följa ideologin. Ledarsidan är oberoende och drar sina egna slutsatser. Det är det politiska innehållet som spelar roll. Men liberal ska inte förväxlas med "borgerlig". Det senare är en föreställd gemenskap som delar upp det politiska landskapet i två upplevda gemenskaper. Ett socialistiskt block och ett icke-socialistiskt lag. Det är en sorts lagindelning som fördummar och saknar betydande värde. 

Politik är inte fotboll eller innebandy. 

Niklas Otto Olsson
Niklas Otto Olsson