Demokratin far illa av trollen och nätsoldaterna

Ledare 7 september 2022 20:05
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Är det något i valårets politiska agitation som borde skakat om, och medfört besinning och eftertanke, så är det bakgrunden till det politiska knivmord som var planerat i Visby. Det blev inte av, för att gärningsmannen greps efter att först ha knivhuggit en annan kvinna till döds.

Mördaren är nu häktad även för ett planerat terrorbrott, att döda Centerpartiets ordförande Annie Lööf. Hon var bara några tiotal meter från den dödliga knivskärningen. Hon var inte någon tillfällig eller godtyckligt utsatt måltavla. Det är mot Annie Lööf som en del av den grövsta, hatiska nätpropagandan riktas.

Den häktade gärningsmannen har främst verkat i en av högerextremismens smågrupper, som omger och är rivaler till riksdagspartiet SD. Men ihärdiga, fleråriga personangrepp mot Annie Lööf kommer från fler källor än extremhögerns smärre splittergrupper.

 

Det klarlades snabbt efter avslöjandet att långt över hundra videofilmer med delvis hätska personangrepp på Centerns partiordförande producerats och distribuerats i "sociala" medier, av en "TV-kanal" som är kontrollerad av SD och har lokaler ihop med Jimmie Åkessons informationsavdelning.

Det är känt sedan länge att SD framträder i agitationen med mer än ett ansikte. Partiet har till inte oväsentlig del byggts med det som Fredrik Reinfeldt (M), med ett träffande uttryck kallade SD:s "nätsoldater". Partiledningen själv växlar mellan att berömma, uppmuntra och organisera sådant och att med lenare ord och stora ekonomiska överbud framstå som ett till synes mer normalt riksdagsparti.

Men det som skapade stämningen av hat mot Annie Lööf – och därmed grogrunden även för mordplaner – hade alltså SD:s egna partitjänstemän och deras ansvariga överordnade direkt del i.

 

Det har även kommit fram annat om SD:s arbetssätt som är avslöjande. Tidningen ETC har rapporterat att SD betalat och organiserat personer som uppträder som nättroll – och förgrovar och hetsar på sociala medier. Metoden är vanlig i yttre högern internationellt – liksom i de från Putindiktaturen organiserade försöken att via nätet gynna ytterhögerpolitiker, däribland Donald Trump.

Detta slags metoder, och därmed det hat mot olika personer som piskas upp, börjar normaliseras. Avslöjanden om SD:s avlönade troll eller av att hetsen mot Lööf lett till mordplaner, leder inte till omfattande publicitet – och sällan till kraftiga reaktioner från en del andra partier.

 

Det inger starkt obehag att partiledningar som vill ha SD som mandatunderlag eller nära samarbetspartner tiger så snabbt och så grundligt de kan – till och med efter ett tillbud med ett planerat knivmord på en partiledarkollega.

Det som utspelats är dock ännu mer en tankeställare i journalistiken – på nyhets- och ledarplats på flera håll. Som problemet beskrevs av Dagens Nyheter: "Jimmie Åkesson tvingas inte svara på frågor om partiets trollgrupper eller om att partiets justitieministerkandidat Tobias Andersson rekryterat en arbetsstyrka med uppgift att trakassera SD-kritiska privatpersoner på nätet."    


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa