Boven är dåliga regler och ägare – inte vårdvalet

Förändra reglerna och sortera bort dåliga ägare, men riv inte ner vårdvalet.

Förändra reglerna och sortera bort dåliga ägare, men riv inte ner vårdvalet.

Foto: Lisa Hölne

Ledare2021-12-21 21:44
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Det som avslöjats på Vårdcentralen Årby i Eskilstuna är skandalöst. Men hur ska sådant förhindras framöver? Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Lös problemen i stället för att riva systemet.

Men för vissa är det alltför lockande att ta till de stora ideologiska greppen – att kritisera själva den privata driftsformen och vinstintresset. 

Vänsterpartiet gör det på debattplats i onsdagens EK/ST. Nej, det är förstås inte allt som vänsterpartisterna säger. De vill, mycket riktigt, avsluta avtalet med Amore Hemomsorg. De pekar också på behovet av bättre politisk insyn och styrning av primärvården som drivs i privat regi, och riktar välförtjänt kritik mot Vård för pengarna (Vfp) som ansvarar för frågorna.

De missar dock det viktigaste: det regelverk som styr etableringen av privata vårdcentraler. 

Uppenbart är att Region Sörmland måste ställa hårdare villkor på dem som vill öppna sådana vårdinrättningar. Det handlar för det första om krav på ägarna vad gäller skötsamhet och tidigare erfarenhet av vård, så att uppenbart olämpliga personer och organisationer sorteras bort. Dessa krav bör åtminstone inte vara lägre än de som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ställer på utförare hemtjänst och personlig assistans.

För det andra måste det finnas högre och tydligare kvalitetskrav på själva verksamheten, vad avser bemanning och kompetenser på vårdcentralen.

Sedan bör man behålla sinnet för proportionerna. Att det avslöjas missgrepp som de på Vårdcentralen Årby hör inte till vanligheterna. Den allmänna utvecklingen i såväl Sörmland som landet som helhet är att patienterna är allt mer nöjda med primärvården, och förtroendet ligger på hög nivå. 

Hälso- och sjukvårdsbarometern 2020 från Sveriges kommuner och regioner (SKR) visar stigande förtroende för vårdcentralerna under pandemin. I en SKR-undersökning från 2017, presenterad här i tidningen, betygsattes alla Sörmlands vårdcentraler av patienterna. Resultatet visade inga generella skillnader mellan de privat- och regiondrivna vad gäller nöjdhet. Vårdcentralerna med högst helhetsbetyg i Eskilstuna och Vingåker var privata.

Under alla omständigheter får den som vill finna stöd för påståendet att vårdvalsreformerna har försämrat kvaliteten i primärvården leta länge.

Det finns ett övergripande problem som också påverkar första linjens vård: brist på personal. Men det är svårt att förstå hur det problemet skulle bli avhjälpt om läkare, sjuksköterskor och andra vårdanställda plötsligt skulle bli hänvisade till regionen som enda arbetsgivare.