Även tĂ„lamod behövs för att vaccinationen ska gĂ„ bra

Vaccination mot covid-19 pÄ KFUM-hÀrbÀrge för hemlösa i London. I en genomtÀnkt prioritering av riskgrupper innebÀr samhÀllsskyddet att söka upp och vaccinera sÄvÀl medicinskt som socialt utsatta.

Vaccination mot covid-19 pÄ KFUM-hÀrbÀrge för hemlösa i London. I en genomtÀnkt prioritering av riskgrupper innebÀr samhÀllsskyddet att söka upp och vaccinera sÄvÀl medicinskt som socialt utsatta.

Foto: Frank Augstein AP/TT

Ledare2021-02-16 18:30
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

Uppgiften Àr gigantisk: Att snabbt producera och leverera miljarder och Äter miljarder doser vaccin, mot en sjukdom som för bara ett Är sedan var en nyhet för vetenskapen.

Att flera olika vacciner mot covid-19 tagits fram snabbt, med Ànnu fler pÄ vÀg, Àr hoppingivande. Men vetenskapens framgÄng leder inte med automatik till att massvaccination kan genomföras snabbt. Det behöver bli sans och mÄtta i kraven pÄ hur fort och hur detaljplanerat regioner och andra ansvariga ska genomföra vaccinationerna.

Rika lÀnder har kunnat förhandsboka leveranser. Men Àven i lÀnder som Sverige mÄste vi ha rimlig respekt för hur krÀvande det Àr att till vÀldig skala utvidga en tillverkning byggd pÄ biologiska processer.

Allt tyder nu pÄ mycket stor och snabb ökning av vaccinproduktionen de nÀrmaste mÄnaderna. En vÀldig aktivitet tycks pÄgÄ hos lÀkemedelsbolag som fÄtt vacciner godkÀnda och en mÀngd av deras underleverantörer och samverkande tillverkningsbolag. Men det Àr inte detsamma som att leveranserna alltid kan anlÀnda i jÀmn takt, enligt ett schema med god framförhÄllning.

De som ska utföra vaccinationerna behöver vara flexibla. De som ska fÄ sprutorna bör undvika att gnÀlla över Àndringar och kallelser med kort varsel. Det Àr meningslöst att skuldbelÀgga regioners sjukvÄrdsansvariga, eller befattningshavare pÄ riksplanet, för ojÀmnheter och bakslag i en lÀkemedelsproduktion ingen av dem kan pÄverka.

Vaccintillverkning Ă€r inte en mekanisk industri. I den Ă€ldre av de bĂ„da huvudmetoder som nu finns odlas cellkulturer i bioreaktorer. Ur dessa utvinns sedan försvagade eller ofarliga virus som anvĂ€nds för att föra in smittĂ€mnet i kroppen sĂ„ att immunförsvaret sedan kan reagera med kraft mot en verklig smittspridning.

För de vacciner som blivit möjliga genom den nya ”gensax”-tekniken behövs inte alls sĂ„ mycket odling av cellkulturer. Men det förutsĂ€tter andra avancerade biokemiska processer för att fĂ„ det verksamma i vaccinerna i sĂ„dant skick att det klarar transporten och injiceringen i kroppen.

Vid bÄda metoderna krÀvs sÀrskilt kompetent personal och delvis mycket speciell utrustning. Utökningen av detta till storskalig och global produktion Àr pÄ vÀg. Men ojÀmnheter i tillverkningen Àr ofrÄnkomliga. Det kan bli bÄde positiva och negativa överraskningar.

TÄlamod Àr pÄ sin plats. En snabb vaccinutveckling har skett, utan motsvarighet i vÀrldshistorien. Men inte pÄ lÀnge Àn blir vaccin en konsumtionsvara dÀr den som vill ha och vill betala bara kan ta för sig pÄ marknaden. Det behövs dessutom förstÄelse för att samhÀllsskyddet krÀver att riskgrupper av olika slag prioriteras pÄ ett genomtÀnkt sÀtt.

En rad sĂ„dana grupper med kroniska eller allvarliga sjukdomar har angivits. VĂ„rdcentralerna kommer hĂ€r att ha ett ansvar för att se vilka av deras patienter det handlar om. Det Ă€r ocksĂ„ bra om man kan leta rĂ€tt pĂ„ och vaccinera personer som inte Ă€r i stĂ„nd att följa smittskyddsregler – eller lever under sĂ„dana sociala förhĂ„llanden att de lĂ€tt blir lĂ€nkar i nya smittkedjor.

Vanligen friska personer i medelÄldern och yngre ska dÀrför inte göra ansprÄk pÄ att fÄ sprutorna snabbt, redan innan riskgrupperna hunnits med.

LĂ€s mer om