Även landsbygdspolitiken förändras av nya tekniken

Äkta vara. Som landsbygdsparti har centern mer trovärdighet och förankring i det lokala företagandet än diverse posörer till höger om dem. Annie Lööf (C) i Gnesta i tisdags. Bredvid henne Håkan Ekstrand (C), 2:e vice ordförande i Gnesta kommunstyrelse.

Äkta vara. Som landsbygdsparti har centern mer trovärdighet och förankring i det lokala företagandet än diverse posörer till höger om dem. Annie Lööf (C) i Gnesta i tisdags. Bredvid henne Håkan Ekstrand (C), 2:e vice ordförande i Gnesta kommunstyrelse.

Foto: Helene Wahlström

Ledare2022-08-03 20:05
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Efter nätet och digitaliseringen kommer eldrivna bilar. Avstånd till mack eller bankkontor blir mindre viktiga på landet och i mindre orter. Så mycket mer betyder goda internetuppkopplingar och laddstationer för fordon.

Förändringen är tydlig, och välmotiverad, i Centerpartiets nya programpunkter i landsbygdsfrågor. I tisdags presenterades de av Annie Lööf, i länets östkant, Gnesta.

Sverige har kommit ganska långt med fiberkablar och goda uppkopplingar över mobilnätet. Småföretag och hushåll på landet eller i små orter nås nu bättre. Men det är en hel del arbete kvar innan det är klart. Att nå ända till mål utan statligt stöd går inte.

Centern ser vikten av att gå vidare också med höjda krav på laddmöjligheter för bilar. Där lär utvecklingen gå ännu snabbare än med nätutbyggnaden.

Det som anstränger, och kräver stora investeringar, är främst ökade krav på stamnätet och på anslutningar av nya processindustrier och avlägset placerade vindkraftparker. De lokala elnäten är på de flesta håll i gott skick för inkoppling av laddboxar vid bostäder och företag.

I programmet som Annie Lööf kom till Gnesta med påminns om att januariavtalet från 2019 även innebar ett stöd till landsbygdens laddinfrastruktur. Den behövs längs vägar, även där den inte kan väntas komma på plats bara genom marknadens efterfrågan. Det har sedan gått ganska fort, men vita fläckar finns än.

Trafikverket är inte framme vid målet – en laddstation på var tionde mil, längs viktigare vägar. Att förbättra det stödet och i en del fall kunna ge det även till driften, inte bara till investeringen, är Centerns förslag. 

En annan kreativ, men knappast dyrbar, centeridé är att staten kan ge bidra till att primärvård nyöppnas av fristående vårdgivare, i mindre orter. Som andra vårdcentraler, regionägda eller enskilt drivna, kommer sådana med i det gemensamma ersättningssystem alla regioner har. Det fördelar pengar efter anslutna patienters ålder, sociala förhållanden med mera.

Tillsammans med den mellanregionala kostnadsutjämningen är det verksamt för att få vården att nå ut geografiskt och socialt. Lönestrukturen borde dock bättre dra läkare och sköterskor till primärvården.

Men därtill finns en svårighet att få nyetableringar på mindre orter, även där underlag finns och där det skulle vara värdefullt att inte behöva åka så långt till läkare eller sköterska. Ett väl riktat statligt stöd skulle kunna underlätta, för patienterna och för regioner med stora avstånd.

Flertalet punkter som visades upp i Gnesta belyser centerns långt större trovärdighet i fråga om landsbygdsnäringar och glesbygdernas villkor. Detta jämfört med några andra partier som nu i sommar gärna vill posera som landsbygdskramare, men främst är ute efter att få en regeringsmakt som blir beroende av ytterhögern.

En riktigt stor plump finns ändå. Centerpartiet har fortfarande inte skakat av sig den missriktade idén med privata flaskbutiker hos spritbrännerier, starkölsbryggare och andra etanoljäsare. Det vore att öppna för att Systembolaget undergrävs, vilket är alkohollobbyns avsikt.

Detta socialpolitiska felkliv är ingen landsbygdsfråga, och skulle göra skada för annat Centerpartiet vill stå för.