Sommarlovet är slut och skolorna har välkomnat eleverna tillbaka. Folkhälsomyndigheten har också hävt rekommendationen att studera på distans, och gymnasieeleverna är därför välkomna in i klassrummet för första gången sedan mars. Men i Katrineholms-kuriren (24/8) vittnar elever och lärare om trängsel på två skolor i Katrineholm.
Bland annat berättar några högstadieelever att det trängs i korridorerna på Järvenskolan. Andra säger att avstånd inte hålls i Duveholmsgymnasiets matsal när flera hundra personer ska äta på kort tid. "Det är inte en millimeter mellan eleverna", berättar en kvinna.
Folkhälsomyndighetens bedömning är att få barn och ungdomar drabbas av coronasjukdomen. Barn och unga smittar också i lägre utsträckning än vuxna, och skolan har inte visat sig vara drivande i smittspridningen. De barn som smittas av corona har enligt myndigheten visat milda symptom. Myndigheten bedömer också att skolpersonal inte smittas av coronasjukan i större utsträckning än andra yrkesgrupper.
Men bara för att sommarlovet är över och skolorna öppnas är inte det en signal att faran är över. Grundskola och gymnasieskola ska fortfarande göra sin del i att minska risken för smittspridning.
Folkhälsomyndigheten föreslår att grundskola och gymnasieskola bland annat kan öka avståndet mellan sittplatser i klassrum. Också avstånd mellan lärare och elever bör hållas. I förskola och på lågstadiet finns dock omsorgsskäl till att personal kan ha viss fysisk kontakt med barnen.
Det ska också finnas tillgång till desinfektionsmedel eller tvål, och elever ska uppmuntras att tvätta sig ofta. Det är också bra om raster tillbringas utomhus, och att större samlingar med trängsel undviks.
Det senare är svårt att motverka i hallar och korridorer. Skolor har olika fysiska förutsättningar för att kunna upprätthålla avstånd, trånga korridorer och begränsad yta, är svåra att arbeta runt. Men det är viktigt att skolorna gör vad de kan. En del kan säkert lösas av schemaläggning.
Andra saker handlar om att skolan ska sätta in åtgärder när sjukdomssymtom hos barn uppdagas, och eleven ska skickas hem så snart som det går.
Men något som också bör betonas är det egna ansvaret. Beroende på ålder går det att utkräva en viss grad av ansvarstagande från barn och ungdomar.
Det finns också goda skäl att påminna föräldrar om att inte sända ett barn med symtom till skolan. Det innebär onödiga risker. Det är en försiktighet som bör gälla också när pandemin är över.