Anmäl skurkarna som lurar de äldre på pengar

Lämna inte ut känsliga kontouppgifter till främlingar.

Lämna inte ut känsliga kontouppgifter till främlingar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-10-08 05:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Under året har tidningen rapporterat om flera stölder, bedrägerier och bedrägeriförsök i Sörmland som riktats mot ensamt boende äldre kvinnor. Och i dagarna har ytterligare fall uppmärksammats. 

I måndags fick två äldre kvinnor i Eskilstuna besök av bedragare. I det ena fallet utgav besökarna sig att komma från polisen, kvinnan anade oråd och fick iväg dem. I det andra fallet fick skurkarna tag på kvinnans kontokort och överförde 15 000 från hennes konto. 

tisdagen gick det att läsa hur en kvinna i Flen blivit utsatt för ett bedrägeriförsök. Bedragaren utgav sig för att vara fastighetsskötare. När kvinnan vägrade att lämna ut sitt bankkort lämnade personen bostaden. På grund av nedsatt hörsel och syn har hon haft svårt för att beskriva den misstänka bedragaren.

Berättelserna kan skilja sig åt men tillvägagångssätten är väldigt lika. Målgruppen är ensamt boende kvinnor, ofta över 80 eller 90 år. Personerna utger sig för att vara utsända från en auktoritet som ger tillgång till hemmet, det kan handla om polisen, kommunen eller hemtjänsten. Väl inne i bostaden letar de efter lösa kontanter och värdesaker. De försöker på olika visa också få tag i bankkort och kontouppgifter. Inte sällan har de kortläsare med sig för att kunna ta uppgifter från kortet direkt.

Men vad kan göras? Lurendrejare har det funnits i alla tider. 

En del som utsatts för bedrägerier av denna typ avstår eller väntar med att polisanmäla på grund av skamkänslor. I andra fall kommer anmälan först när familjemedlemmar fått höra om brottet. 

Men för att fler skurkar ska åtalas och fällas för bedrägeri och stöld är det viktigt att de drabbade polisanmäler så fort de upptäcker ett misstänkt brott. Det underlättar för polisen i bevisinhämtning, och kan underlätta arbetet också i andra fall. Kanske kan polisen ringa in vem eller vilka som ligger bakom bedrägerierna och stölderna.

Det finns också skäl att vara misstänksam när främlingar knackar på dörren. De flesta organisationer avstår från hembesök under pandemin, vilket Hyresgästföreningen meddelade senast i somras. De som arbetar professionellt har också ofta krav på att kunna legitimera sig. Att be att få se legitimation kan därför vara klokt. 

Det kan vara svårt att motstå en övertygande person, i synnerhet om man känner sig överrumplad. Det kan också handla om en fysiskt större person som utstrålar auktoritet. För att bekräfta personens uppdrag kan man ringa till den påstådda arbetsgivaren. Och slutligen: lämna inte ut kontokort, kontokoder eller andra känsliga uppgifter till främlingar. De ska också hållas svåråtkomligt, även i hemmet.

Det kan i övrigt vara en bra idé att samtala med andra, och i synnerhet äldre bekanta, vänner och familjemedlemmar. Har de varit med om liknande brott och hur tänker de kring besök vid dörren? Tillfället gör inte nödvändigtvis tjuven, men det kan vara bra med försiktighet.