Familjefest som går till hjärtat

Den som inte lyckas landa i julstämning kan med fördel ta sig till Ekbackskyrkan i Vingåker i helgen, för där flödar den. Än en gång har Johanna och Thomas Widén, Mia Poppe och Niclas Strand samlat trupperna till en julkonsert som kläs i rött och glitter och sann musikglädje.

16 december 2016 21:30

Torsdagens generalrepetition, som Kuriren såg inför fredagens premiär, hade för andra året speciellt inbjudna gäster i publiken i form av nyanlända från Mötesplatsen i Vingåker.

De fick ta del av en julshow med två mångbegåvade generationer Widénare, Poppar och Strandar som har fått dessa konserter som en egen, gemensam jultradition.

Tiden är temat för årets julkonserter, och gästartist är faktiskt självaste tiden: Roberto Gonzalez, mannen som spelar Tiden i en välkänd serie reklamfilmer för pensionsförsäkringar. Med honom kommer också härligt gitarrsväng med toner från Sydeuropa.

Tidstemat är den röda tråden i en konsert fullspäckad med julmusik; det börjar när du föds och så småningom får fira din första jul. Då har du gott om tid och funderar inte över att den tickar. Så går livet vidare, vuxna jular ska firas och kraven ökar på att hinna till alla familjekonstellationer. Och när ålderdomen kommer vill man inget hellre än att få mer tid.

Med finess, humor och ett underliggande budskap spelar Niclas Strand en man som stressar sig genom livet och som vill köpa tid av Mia Poppe för att hinna allt han vill i livet.

Men den som köper tid får betala, med stressymptom, sjukdom och Döden som kommer i Roberto Gonzalez skepnad. Så den som skyndar för att hinna riskerar att i slutänden få mindre tid i livet trots allt.

Budskapet är starkt och fint och alldeles nödvändigt just nu när alla rusar runt i cirklar med julefrid som mål. Och på scenen balanseras eftertanke och julsväng på ett fint sätt.

Men först och främst handlar julkonserten förstås om musiken. WM-kören gör en strålande insats både ensam och med solister, och de båda arrangörsparens barn kliver fram i rampljuset i takt med att de blir större. Gitarristen Oskar Widén, inte minst, har alla förutsättningar att bli en superstjärna på sitt instrument.

Johanna Widén och Mia Poppe sjunger Andrea Bocellis "Jag går dit du går" särdeles vackert, och Johanna Widén är fenomenal när hon framför en egenhändigt skriven svensk text till "Believe" från filmen "Polarexpressen".

Thomas Widén, Roberto Gonzalez och Niclas Strand sjunger luciasången på italienska och det är en höjdpunkt bland många, liksom den fyrstämmiga versionen av "Maria visste du" samt ett medley av julens traditionella sånger där alla medverkar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!